Pas verschenen

George Moormann (red.): Het Spaarne Stroomt Helemaal Niet. Een 4000 jaar oude rivier in 400 jaar poëzie en proza. De Zingende Zaag, 258 blz., €29,50

Dichter, uitgever en kunstenaar George Moormann stelde een geïllustreerde bloemlezing samen over de Haarlemse stadsrivier Het Spaarne. Gedichten en prozafragmenten van vijftig auteurs waaronder Benno Barnard, Godfried Bomans, Kester Freriks, Willem Kloos, Harry Mulisch en Astrid Nijgh.

Assia Djebar: De verdwenen vrouw (La Femme sans sépulture). Vert. Jan Versteeg, De Geus, 192 blz. €18,90

Roman van de Algerijnse historica, geografe, schrijfster en cineaste Assia Djebar (1936) over de onafhankelijkheidsstrijdster Zoulikha. Djebar, in Nederland bekend van het controversiële toneelstuk Aïsha, ontving in 2000 de Vredesprijs van de Duitse boekhandel, een van de belangrijkste onderscheidingen op cultureel gebied in Duitsland.

Euripides: Bacchanten/Medea/Iphigenia in Aulis/Alcestis/De kinderen van Heracles. Vert. Willy Courteaux en Bart Claes, Ambo/Anthos, 318 blz. €34,95

Het vierde deel in de reeks Ambo-Klassiek. Net als Gerard Koolschijn voor uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep, werkt het duo Willy Courteaux en Bart Claes aan een intergrale vertaling van het toneeloeuvre van Euripides.

Arnon Grunberg: Grunberg rond de wereld. Nijgh & Van Ditmar, 352 blz. €17,50

Bundeling van de columns die in licht gewijzigde vorm eerder zijn verschenen in het Cultureel Supplement van deze krant. Arnon Grunberg (1971), volgens H.J.A. Hofland `de meester van de ongehoorde zin', behoort volgens het tijdschrift Magazijn (`De Nederlandse Granta') tot `de beste jonge schrijvers van nu'.

Nicolette Smabers: De Franse tuin. De Bezige Bij, 274 blz. €19,90

In 1983 debuteerde Nicolette Smabers met de verhalenbundel De Franse tuin, in 1987 volgde Portret van mijn engel en in 1991 de novelle Chinezen in het gras. Deze drie autobiografische boeken over de beleveniswereld van een meisje met een katholieke moeder en een Indische vader in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw in Den Haag zijn door de schrijfster herschreven en bewerkt tot een nieuw aaneensluitend verhaal. Vorig jaar verscheen van Smabers de roman Stiefmoeder, volgens Janet Luis geschreven in een `bewonderenswaardige klare taal' (Boeken, 18.04.03).

Maria Stahlie: Galeislaven alle verhalen 1988 - 2003. Prometheus, 624 blz. €25,–

Bundel met 29 verhalen van Maria Stahlie (1955) waarvan er negen niet eerder in boekvorm zijn verschenen. `Het is moeilijk er de vinger op te leggen wat de verhalen van Stahlie zo dwingend en goed maakt' schreef Elsbeth Etty over de verhalenbundel Zondagskinderen. `De spanning, de taal, de sfeer, de karakters, alles werkt samen en resulteert in opwindend proza. Met minimale middelen roept de schrijfster hele werelden op, waar je als lezer in wordt gezogen' (Boeken, 19.03.99).