Oppositie Ivoorkust schort deelname aan de regering op

Zeker 25 mensen zijn gisteren omgekomen in een confrontatie tussen demonstranten en de Ivoriaanse strijdkrachten. De belangrijkste oppositiepartijen hebben daarop hun deelname aan de regering van nationale verzoening opgeschort.

Hoofd van de politie Yapo Kouassi zei dat de politie alleen geweld had gebruikt om zich te verdedigen tegen ,,totaal losgeslagen'' gewapende demonstranten. In een wijk met veel oppositie-aanhangers werden twee politieagenten met kapmessen vermoord door een woedende menigte.

President Laurent Gbagbo heeft nog niet in het openbaar gereageerd.

Op het televisiejournaal noemde een woordvoerder van zijn partij FPI de protestmars een ,,poging tot een gewapende opstand''.

In de loop van de dag lieten de belangrijkste oppositiepartijen weten dat zij hun deelname aan de regering opschortten. Dat betekent dat 25 van de 41 ministers voorlopig zijn opgestapt. Het is onduidelijk of de regering zal aanblijven.

De rebellenbeweging die het noorden van het land bezet en zeven ministers in de regering heeft, trok zich als eerste terug. ,,Met zo'n regering willen we niets meer te maken hebben'', zei politiek leider Guillaume Soro. Hij noemde de president een ,,dictator''.

De invloedrijke partij PDCI, initiatiefnemer van de demonstratie, had zijn ministers begin deze maand al teruggetrokken. De oppositie vindt dat president Gbagbo te weinig zijn best doet om het in januari vorig jaar gesloten vredesakkoord uit te voeren.

De PDCI riep 's middags haar achterban op de protesten te staken en naar huis te gaan. Een woordvoerder zei zich vandaag te bezinnen op verdere acties. De oppositiepartij RDR heeft aangekondigd door te zullen gaan tot ,,het presidentiële paleis is bereikt''. Vandaag blijven de meeste winkels, bedrijven en scholen dicht.

Ondanks een presidentieel verbod had de oppositie gisteren opgeroepen tot een vreedzame demonstratie.De protestmars had moeten eindigen voor het presidentiële paleis, maar vrijwel de hele stad was 's nachts al platgelegd door het leger en de politie.

Elke poging van demonstranten om zich te verzamelen werd met buitensporig geweld neergeslagen. De strijdkrachten gebruikten traangas en schoten op burgers. Gevechtshelikopters vlogen laag over de stad. In de loop van de ochtend waagde bijna niemand zich meer op straat.