Nota fiscus top Wegener

De vier bestuursleden van krantenuitgever Wegener hebben het afgelopen jaar éénmalig zelf de belasting betaald over de aan hen toegekende opties (kooprechten op aandelen). Voorheen draaide het Apeldoornse krantenconcern op voor de betaling aan de belastingdienst. Reden is volgens financieel bestuurder J. Wegstapel de slechte resultaten van het afgelopen jaar. ,,Het paste in een jaar waarin we alles op alles moesten zetten.'' In 2002 betaalde Wegener, dat onder meer het Utrechts Nieuwsblad en De Gelderlander uitgeeft, aan de fiscus een bedrag van 280.000 euro in verband met de toegekende opties aan de raad van bestuur. Volgens Wegstapel ligt het bedrag dat de bestuursleden gezamenlijk het afgelopen jaar moesten betalen aan de belastingdienst op circa 50.000 euro. Het bedrag voor de 140.000 toegekende opties is aanmerkelijk lager omdat de uitoefenprijzen lager liggen door de gedaalde beurskoers. Wegener maakte onlangs het grootste verlies uit zijn honderdjarige bestaan bekend. Wegstapel wil niet vertellen wie het initiatief heeft genomen om de belasting door de bestuursleden zelf te laten betalen. De raad van bestuur kan hiertoe hebben besloten, maar het kan ook zijn gebeurd onder druk van de raad van commissarissen. Wegstapel benadrukt dat de betaling eenmalig is en blijft. Volgend jaar zal Wegener de belastingkosten zelf weer betalen. Het concern stelt dat de jaarlijkse belastingkosten voor het bedrijf neutraal blijven door de uitoefenprijs van de opties tijdens toekenning iets hoger te leggen dan de koers van dat moment. Overigens is dit volgens Wegstapel niet gebeurd bij de vorig jaar toegekende 140.000 opties.