`Moskee moet niet radicaal zijn'

Moskeebestuurders moeten afstand durven nemen van moskeeën die radicale uitspraken doen. Dat zei de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (Integratie) bij de presentatie van het rapport `Laat het van twee kanten komen', waarin verslag wordt gedaan van een onderzoek naar de rol van moskeeën in de Amsterdamse samenleving. Volgens de wethouder moeten imams die de aanslagen door Israeliërs op Palestijnen veroordelen, ook afstand nemen van bijvoorbeeld de terreuraanslagen in Madrid. Aboutaleb: ,,Moskeeën moeten niet selectief zijn.''

In het onderzoek zijn twaalf moskeeën bekeken: zes Marokkaanse, vijf Turkse en één Surinaams/Pakistaanse. Amsterdam telt bijna vijftig moskeeën. Volgens de onderzoekers valt op dat moskeeën ,,terughoudend'' zijn in het nemen van initiatieven op het gebied van integratie. Een klein deel van de activiteiten bij moskeeën is ingeruimd voor deelnemen aan de samenleving, zoals Nederlandse les, inburgeringslessen en computercursussen.

Verreweg de meeste aandacht is gericht op welzijnswerk en activiteiten die `de eigen identiteit' versterken, zoals koranlessen, lessen Arabisch en het vieren van islamitische feesten. Hiermee wordt volgens de moskeeën de zelfredzaamheid vergroot en de emancipatie van de achterban bevorderd.

Moskeeën in Amsterdam hoeven niet te rekenen op geld van de gemeente. ,,No way'', aldus wethouder Aboutaleb, die zelf belijdend moslim is. ,,Er wonen honderdduizend moslims in Amsterdam. Er is genoeg veerkracht binnen de eigen achterban.'' Volgens de wethouder wordt het tijd dat de oude garde van moskeebestuurders plaats maakt voor een jongere generatie van geestelijk leiders.