Langere rijen bij Noordeinde

Voor Paleis Noordeinde in Den Haag stond rond het middaguur een rij van circa achthonderd mensen om afscheid te nemen van prinses Juliana. Tot vanmiddag hadden ongeveer tweeduizend mensen de rouwkamer bezocht.

Een woordvoerder van de politie verklaarde vanochtend dat het vandaag drukker was dan gisteren. Toen bewezen in totaal 6.600 mensen Juliana de laatste eer. De grootste drukte wordt dit weekend verwacht. Het publiek kan nog tot en met zondag zijn eer betonen aan het voormalig staatshoofd.

De gemeente Den Haag vervoert belangstellenden met pendelbussen vanaf het centraal station naar het paleis. Daar vangen studenten van de Hogeschool Mondriaan de mensen op met warme chocomel. Vanochtend was het zonnig maar koud en de wachttijd liep rond elf uur op tot meer dan een uur. Langs de route naar de tuin van het paleis Noordeinde stonden leden van de schouting en de reddingsbrigade met stuk voor stuk acht liter chocomel in een tank op hun rug. Minder validen waren ontevreden over de organisatie. Zij mochten zich niet direct melden bij de ingang van de paleistuin, maar moesten zich aan het begin van de rij melden om begeleid te worden. Dit betekende voor velen van hen lange tocht met rollator voordat de scouting hen verder hielp.

Ook dinsdag, de dag dat Juliana wordt bijgezet, zullen padvinders mindervalide mensen langs de route van de rouwstoet helpen. Prinses Juliana werd in 1936 beschermvrouwe van de padvindsters. Ze kreeg de padvindstersnaam Movavedo, Moeder van vele dochters.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn er aan koningin Beatrix condoleances gezonden door vele konings- en vorstenhuizen: van de Belgische koning Albert en koningin Paola, de Bruneise sultan Hassanal, de Deense koningin Margrethe en prins Henrik, de Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko, de Koeweitse emir Jabir, de Liechtensteinse prins Hans-Adam en prinses Marie-Aglaë, de Luxemburgse groothertog Henri, groothertogin Maria Teresa, groothertog Jean en groothertogin Joséphine-Charlotte, de Monegaskische prins Rainier, de Nepalese koning Gyanendra, de Noorse koning Harald en koningin Sonja, de Qatarese emir Hamad, de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia, de Thaise koning Bhumibol en koningin Sirikit, de Britse koningin Elizabeth en prins Philip, sultan Zayid van de Verenigde Arabische Emiraten en van de Zweedse koning Carl Gustaf en koningin Silvia