Japan en China maken ruzie over rotspuntjes in zee

China en Japan hebben opnieuw ruzie over een onbewoond eilandengroepje in de Oost-Chinese Zee. En net als voorgaande keren laten Chinese demonstranten niet na het Japanse oorlogsverleden opnieuw op te rakelen.

Het conflict over de betwiste Senkaku-eilanden (volgens Japan) of Diaoyu-eilanden (volgens China) laaide afgelopen woensdag op toen de Japanse kustwacht zeven Chinese activisten arresteerde die voet aan wal wilden zetten op een van de rotspuntjes. De activisten zijn naar eigen zeggen lid van een non-gouvernementele organisatie, maar in het communistische China is het ondenkbaar dat ze hun provocatieve zeereis naar de eilandjes hebben ondernomen zonder steun van Peking. China maakt aanspraak op de eilanden omdat zich onder de archipel grote voorraden olie zouden bevinden. Dat is evenwel nooit bewezen.

Vanochtend hadden zich enkele tientallen demonstranten voor de Japanse ambassade in Peking verzameld. Zij eisten de onmiddellijke vrijlating van de activisten, sommigen veroordeelden en passant de Japanse bezetting van China in de Tweede Wereldoorlog. Tokio liet weten de opgepakte Chinezen vandaag nog op het vliegtuig naar huis te zetten.

China voelt zich, wat betreft het Japanse oorlogsverleden, gebruuskeerd door het jaarlijkse bezoek dat de Japanse premier Junichiro Koizumi brengt aan de Yasukuni-schrijn (Vredig Land-schrijn). Die werd in 1869 opgericht ter nagedachtenis van soldaten die voor het vaderland zijn gevallen en heeft derhalve een grote aantrekkingskracht op nationalisten.

Een Japanse rechtbank heeft vanochtend in een uitzonderlijke uitspraak bepaald dat de Japanse regering en een transportbedrijf compensatie moeten betalen aan tien Chinezen die in de oorlog als dwangarbeiders te werk werden gesteld. Soortgelijke claims werden de afgelopen jaren verworpen.

In het verleden is vaak gestoeid om de Senkaku- of Diaoyu-eilanden. Ook nationalistische Japanse parlementariërs gingen er wel eens naar toe om de Japanse aanspraken kracht bij te zetten. Overigens zegt Taiwan dat de eilandengroep aan Japan noch aan China toebehoort, maar Taiwanees is.