In de armen van het lot

Na het hippe non-stop gejakker van de wereldhit Lola rennt waren regisseur Tom Tykwer en cameraman Frank Griebe het over één ding eens: volgende keer een lager tempo. Der Krieger und die Kaiserin is de weerslag van dat voornemen. In de 130 minuten van deze lyrische vogelvlucht langs toeval en lotsbestemming ontvouwt Tykwer bedachtzaam de verbonden levens van psychiatrisch verpleegster Sissi (Franka Potente) en grafdelver Bodo (Benno Fürmann). De laatste veroorzaakt – in de enige echt hectische scène van de film – een ongeluk waarvan de eerste het bijna-dodelijke slachtoffer is en aldus start een origineel verhaal over twee slaapwandelende buitenbeentjes die zijn voorbestemd om elkaar wakker te kussen. Hun lange weg naar de verlossing is door Tykwer en Griebe – de twee lijken al even onlosmakelijk met elkaar verbonden – verbeeld op een wijze die dieper gaat en hoger stijgt dan de meeste variaties op hetzelfde oerthema. Ziehier betoverende cinema die het weidse CinemaScope-formaat optimaal benut, maar daarin de ingehouden emotie op de gezichten van zijn hoofdpersonen steeds centraal stelt. Tykwers prachtige dramaturgische vondsten krijgen, in Griebes bloedmooie tracking shots van een Max Ophüls-achtige elegantie, de oprechte emotionele lading die geen kijker koud laat. De cameraman die onlangs met Nackt (Doris Dörrie) en de melancholiek-geestige romanverfilming Herr Lehmann (Leander Haussmann) nog twee juweeltjes fotografeerde weet de provinciestad Wuppertal een sprookjesachtig aura te geven waarin gewonde vogeltjes Sissi en Bodo wonderwel in de armen van het lot fladderen. Associaties met het werk van Krzystof Kieslowski (La double vie de Véronique) en Julio Medem (Los amantes del Círculo Polar) borrelen op. De spannende en volledig met de beelden vervlochten synthesizersoundtrack plaatst deze Tykwer weer dichter bij sommige films van John Carpenter (Halloween, The fog). Potente en Fürmann vullen elkaar in hun zwijgzame koppigheid uitstekend aan en in een bijrolletje als bankbewakingsbeambte zien we Sebastian Schipper, regisseur van het door Griebe geschoten Hamburgse meesterwerkje Absolute Giganten (1999). Der Krieger und die Kaiserin is een droom van een film – warm aanbevolen voor geliefden én zoekenden.

Der Krieger und die Kaiserin (Tom Tykwer, 2000, Duitsland), Ned.3, 23.52-1.57u.

    • Oliver Kerkdijk