Griekse actrice ontsteekt olympische vlam

De olympische vlam is gisteren aan het begin van de middag in Olympia ontstoken. De Griekse actrice Thalia Prokopiou verrichtte de handeling. Op 13 augustus beginnen in Athene de Olympische Spelen.

De fakkel maakt een tocht van 142 dagen over 78.000 kilometer en doet alle continenten aan. Het is de eerste keer dat Afrika en Zuid-Amerika in het reisschema zijn opgenomen. Op 23 juni is Amsterdam aan de beurt. Kroonprins Willem-Alexander is benaderd om in het Olympisch Stadion 400 meter met de fakkel af te leggen.

De vlam arriveert op 23 juni op Schiphol, vanwaar het vuur richting de Arena in Amsterdam vertrekt. In totaal zal de fakkel ongeveer 48 kilometer op Nederlands grondgebied afleggen. Het Olympisch Stadion is iets na zeven uur in de avond, ongeveer zes uur na aankomst, het eindpunt. Ongeveer honderdtwintig fakkeldragers vanaf veertien jaar zijn betrokken bij de tocht.

De organisatie van de Olympische Spelen (ATHOC) heeft bepaald dat beide wereldwijde sponsors (Coca-Cola en Samsung) elk een derde van de 120 fakkeldragers mogen aanwijzen. De gemeente Amsterdam en sportkoepel NOC*NSF bepalen wie de overige lopers zijn.

Het vuur doet in totaal 33 steden in 26 landen aan. De vlam reist ongeveer 78.000 kilometer door de lucht. De in totaal ongeveer 3.600 fakkeldragers leggen circa 1.500 kilometer af.

Bij de ontsteking gisteren waren vijf Nederlandse scholieren van het Almende College in Silvolde en het Eerste Christelijke Lyceum in Haarlem aanwezig. Dit gebeurde in het kader van het Europees Jaar voor Opvoeding door Sport. In Olympia mochten 26 landen met een team van leerlingen de plechtigheid bijwonen.