Fred Vargas wentelt zich in genotzuchtige rust

Vlucht snel en kom voorlopig niet terug, dat is het beste zo niet het enige wat er tegen een uitbraak van de pest valt te ondernemen. Dat leert de uit de Pyreneeën afkomstige hoofdcommissaris Jean-Baptiste Adamsberg ongeveer halverwege het boek met de titel Maak dat je wegkomt.

Het is een rijk bevolkte wereld die Fred Vargas ons schetst in haar in Duitsland bekroonde, maar in Parijs gesitueerde roman. Op een plein in de stad blaast de voormalige zeekapitein en gedetineerde Joss Le Guern een oude familietraditie nieuw leven in: Joss roept nieuwsberichten om. Als tussen die nieuwsberichten steeds vaker apocalyptische teksten opduiken en in de omgeving het in spiegelbeeld geschreven cijfer 4 populair wordt, neemt gaandeweg de dreiging toe. Er vallen doden, klaarblijkelijk aan de pest, en al snel is de stad in paniek. Aan Adamsberg de taak de zogenaamde `zaaier' van de pestbacterie te vinden.

Bijzonder en voor sommigen mogelijk een aanbeveling is het ontbreken van geweld, maar de kracht van het boek vormen eerder de vele kleurrijke personages die het bevolken: mensen als Adamsberg, Le Guern (met zijn familiespreuk `De Le Guerns mogen dan bruten zijn, schurken zijn we niet') en de `wetenschapper' Decambrais die een bureautje drijft als `adviseur in levenszaken'.

Wat een rust in dit boek. Niet het gejaag van een moderne Amerikaanse detective en niet het effectbejag van een keiharde opening gevolgd door wat gas terugnemen en een maalstroom van razende verwikkelingen. Welnee, Vargas schetst een dorpsmaatschappij op een stadsplein, met vreemde vogels en licht absurde nieuwsberichten, met buitenissige levensverhalen en moeizame onderlinge verhoudingen. Dat beschrijft ze in alle genotzuchtige rust. Ze redt het tot halverwege het boek voordat ze het eerste obligate lijk laat vinden. En met dezelfde rust en beheersing wikkelt ze het verhaal vervolgens af, met een bedachtzame, trage, goddank on-Amerikaanse politieman.

Fred Vargas: Maak dat je wegkomt. Uit het Frans vertaald door Rosa Pollé. De Geus, 349 blz. €22,50.

    • Gert Jan de Vries