Frank Arnesen vertrekt na 19 jaar bij PSV

Technisch manager Frank Arnesen zal PSV na dit seizoen verlaten. De 47-jarige Deen is in totaal negentien jaar in verschillende functies in dienst geweest van de Eindhovense voetbalclub.

Het was aanvankelijk de bedoeling van PSV dat Arnesen volgend seizoen Guus Hiddink bij zou gaan staan. De huidige coach wordt over een paar maanden technisch directeur van de club. Hiddink tekende vorige maand een driejarig contract waardoor hij naast het hoofdtrainerschap ook verantwoordelijk wordt voor de transfers. Arnesen, de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van de club, ziet echter geen rol voor hem weggelegd als adviseur. ,,Ik heb er goed over nagedacht, maar ik zie in de nieuwe structuur geen plaats meer voor mij'', zei Arnesen vanmiddag in een toelichting. ,,Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij PSV en ik ga dus ook met een goed gevoel weg. Maar ik ben toe aan een nieuwe uitdaging.''

Nadat Arnesen van 1991 tot 1993 assistent-trainer van PSV was, werd hij in 1994 technisch directeur van de club. Hij was in die functie tot 2001 verantwoordelijk voor onder meer het transferbeleid, de jeugdopleiding en de scouting. Drie jaar geleden zette Arnesen een stap terug omdat hij niet langer zoveel functies wilde combineren. Voordat hij in 2002 als manager `scouting en transfers' terugkeerde was hij kortstondig als adviseur aan de club verbonden.

Arnesen voerde bij PSV als technisch manager bewust het beleid om jeugdige talenten voor langere tijd aan de club te binden zodat de voorziene uitstroom van topspelers opgevangen zou kunnen worden. Na het instorten van de transfermarkt bleven de verwachte transfers van Mateja Kezman, Mark van Bommel en Kevin Hofland uit waardoor de Eindhovenaren nog altijd met een overschot aan contractspelers kampen. Onlangs was Arnesen nog betrokken bij de verkoop van Arjen Robben die voor achttien miljoen euro naar Chelsea vertrekt. Verder voerde hij de onderhandelingen met het Braziliaanse Santos over de aankoop van verdediger Alex.

Als oud-voetballer van Fremad Amagar, Ajax, Valencia, Anderlecht en PSV maakte Arnesen zich de afgelopen jaren ook sterk voor de begeleiding van buitenlandse talenten. Arnesen maakte ooit op zijn achttiende met zijn landgenoot Søren Lerby de overstap van Denemarken naar Ajax.

Frank Arnesen was van 1985 tot 1988 speler van PSV. Hij maakte deel uit van de selectie die onder leiding van Guus Hiddink zestien jaar geleden, in 1988, de Europa Cup voor landskampioenen won door in de finale het Portugese Benfica te verslaan.