Chen formeel uitgeroepen tot winnaar

De kiescommissie op Taiwan heeft de zittende president Chen Shui-bian vandaag formeel uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag. Daarop braken vandaag rellen uit.

Het oordeel van de kiescommissie werd wereldkundig gemaakt door het semi-officiële Taiwanese persbureau Central News Agency. Met haar uitspraak ten gunste van Chen Shui-bian gaat de commissie voorbij aan het verzoek van de zaterdag op het nippertje verslagen oppositiekandidaat Lien Chan om hertelling van de stemmen.

Nog voor de uitspraak openbaar werd, waren vanochtend al rellen uitgebroken voor het kantoor van de kiescommissie. Toen het verdict van de commissie bekend werd, laaiden de emoties nog hoger op. Parlementariërs van de Kwomintang (KMT), de partij van oppositiekandidaat Lien Chan, moedigden de demonstranten aan.

,,Ik heb ze gewaarschuwd dat er nu een vulkaan tot uitbarsting kan komen'', zei parlementslid Lee Ching-hua tegen de verzamelde demonstranten, na afloop van een gesprek met de leden van de kiescommissie.

Kort na de toespraak van Lee drongen demonstranten het kantoor binnen. Daarbij gingen glazen deuren aan diggelen en werd met eieren gegooid. De politie hield zich afzijdig.

De kiescommissie is wettelijk verplicht om de uitslag maximaal zes dagen na de verkiezingen formeel goed te keuren. Aanhangers van oppositiekandidaat Lien Chan eisten echter dat de commissie daarvan af zou zien omdat er in het parlement momenteel achter gesloten deuren overleg aan de gang is over een oplossing voor de ontstane crisis. Het overleg vindt plaats tussen aanhangers van de Democratische Progressieve Partij (DPP) van president Chen en van de nationalistische partij de Kwomintang (KMT) van Lien.

Lien Chan vroeg afgelopen zaterdag meteen na het bekend worden van de voorlopige uitslag om hertelling van de stemmen. Hij verdenkt de zittende president Chen ervan de aanslag van vorige week vrijdag op hem en vice-president Annette Lu, waarbij beiden licht gewond raakten, zelf in scène te hebben gezet om sympathiestemmen te vergaren. Bovendien vindt Lien Chan het verschil in stemmen – nog geen 30.000, oftewel 0,2 procent van het totaal – te gering om de uitslag geldig te verklaren.

Inmiddels is een video-opname van een veiligheidscamera in de buurt van de aanslag vrijgegeven. Daarop zijn onduidelijke beelden te zien van een 40- à 50-jarige kalende man die wegrent in een steegje.