Britten gered uit grot Mexico

De zes Britse expeditieleden die vastzaten in een grot in het Mexicaanse Cuetzalán, zijn gisteren gered. De mannen, vijf militairen en hun gids, hebben zeven dagen doorgebracht in een geïmproviseerd kamp op 40 meter onder de grond nadat de uitgang van de grot was versperd door plotseling opkomend water.

Twee reddingsexperts op het gebied van grotten waren overgevlogen vanuit Londen om de zes te redden. Met behulp van touwen en duikmateriaal haalden zij de grotonderzoekers één voor één uit hun benarde situatie. De operatie nam een dag in beslag.

De zes Britten kwamen uitgeput, maar ongedeerd weer aan de oppervlakte. Ze leken in goede conditie. ,,We kijken uit naar een lekker biertje'', zei een van hen tegen BBC-journaliste Claire Marshall.

Tijdens de zes lange dagen onder de grond hadden de mannen de verveling gedood met een kaartspel dat ze van hun logboek hadden gemaakt.

Nu de mannen gered zijn, lijkt de situatie opgelost. Toch dreigt de kwestie nog een diplomatiek staartje te krijgen.

De Mexicaanse president heeft woensdag de Britse regering gevraagd waarom het legerpersoneel met toeristenvisa in Mexico verbleef. Hij vond het op zijn minst verdacht dat de speleologen alle hulp van Mexicaanse reddingswerkers hadden geweigerd en liever wachtten op hulp uit Groot-Brittannië. De president vroeg openlijk of ze ,,meer aan het doen waren'' in het grottencomplex van Cuetzalán.

In verschillende Mexicaanse media is de voorbije dagen gespeculeerd over een mogelijke zoektocht naar radium en uranium als echte reden voor de expeditie.

Het Britse ministerie van Defensie doet deze speculaties af als onzin. Volgens Defensie is de `sportexcursie' niet meer dan een teambuildingactiviteit. ,,Dit is een gewone grotexpeditie en heeft helemaal geen andere doelstellingen. Het is volledig ongerond om het tegendeel te beweren'', aldus het ministerie.

Ook de Britse ambassadeur in Mexico, Vijay Rangarajan, noemt de beschuldigingen dat de Britten in de grot iets anders aan het doen waren dan verkennen ,,pure fantasie''.