Bouwers hinderen fiscus

Bouwbedrijven werken medewerkers van de belastingdienst regelmatig tegen bij het onderzoek naar fraude dat de fiscus heeft ingesteld. ,,De bouwbedrijven traineren de zaak'', aldus directeur-generaal Thunnissen van de belastingdienst gisteren bij de presentatie van het jaarverslag.

Al tijdens de parlementaire enquête naar de bouwfraude stelde de fiscus een speciaal team in dat zich moest bezighouden met het opsporen van fraude. De dienst richtte zich met name op de geldstromen in de vorm van steekpenningen. Daar moet normaal belasting over betaald worden.

Thunnissen zei gisteren dat de bouwbedrijven ,,juridische belemmeringen proberen op te werpen''. Volgens een woordvoerder zeggen bouwbedrijven dat de fiscus disproportioneel veel informatie vraagt, of ze stellen dat de concurrentiepositie in gevaar komt, als de gevraagde gegevens worden geleverd. Ook vinden sommige bedrijven dat zij niet mee hoeven te werken aan hun eigen veroordeling.

Tot nu toe heeft de dienst met name de grote bouwbedrijven onder de loep genomen, maar Thunnissen zei dat alle bedrijven een bezoek kunnen verwachten. Als zij blijven weigeren mee te werken, zal de fiscus medewerking ,,desnoods via de rechter'' afdwingen.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat vorig jaar 28 ambtenaren van de dienst wegens integriteitsinbreuken bestraft zijn. In totaal ging het om 32 delicten, tegen 54 in 2002. De overtredingen variëren van schenden van de geheimhoudingsplicht tot diefstal, omkoping, criminele contacten en het bewust onjuist invullen van de eigen belastingaangifte. Bij de dienst werken zo'n 30.000 ambtenaren.