Beurs wacht op arbeidsmarkt VS

De Europese effectenbeurzen hebben vanmorgen weinig grote koersverschuivingen laten zien. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van wat vanmiddag op Wall Street zou gebeuren. Met name de Amerikaanse werkloosheidscijfers, die vanmiddag werden gepubliceerd, zijn van grote invloed op de stemming op de beurzen.

De publicatie van de Duitse voorlopende Ifo-indicator deed de beurzen geen goed. De indicator daalde zoals verwacht, voor de tweede maand op rij.

In Amsterdam kroop de AEX-index in de verliezen, na een winst in de vroege ochtendhandel. De index daalde 0,54 punten (0,2 procent) naar 333,99 punten. De MidKap-index stond vrijwel onveranderd op 383,98 punten. Parijs en Frankfurt gaven de winst die ze aanvankelijk lieten zien ook deels prijs. De CAC-index won 0,3 procent, de DAX-index 0,1 procent. Londen stond de hele ochtend al op verlies; aan het eind van de ochtend stond de FTSE-index 0,2 procent in het rood.

Onder de stijgers zaten veel fondsen die het de afgelopen tijd voor de kiezen hebben gekregen, zoals de luchtvaartmaatschappijen. KLM was 2,3 procent hoger, en kwam daarmee in de kopgroep van de MidKap-index. In Frankfurt stond Lufthansa bovenin met 2,5 procent winst, gevolgd door reisgigant TUI.

Bij de AEX-fondsen stond handelshuis Hagemeyer aanvankelijk bovenaan. Aan het eind van de ochtend liet het echter een min van 1,1 procent noteren. Philips profiteerde van een hogere waardering en won 1,1 procent op 23,11 euro. Uitgever VNU pakte 17 eurocent op 22,87 euro, een plus van 0,8 procent. Onderaan in de AEX-index stond Koninklijke Olie. Ook elders stonden de oliemaatschappijen in de min. Dat kwam door de daling gisteren van de olieprijs.

Op de valutamarkt ging de euro iets omlaag ten opzichte van de dollar, tot 1,2165 dollar.

In navolging van Wall Street is de effectenbeurs in Tokio met winst gesloten. De Nikkei-index eindigde op 11.770,65 punten, 239,74 punten (2,1 procent) hoger dan het slot van donderdag. Op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten was de stemming ook positief, al waren de gemiddelde koerswinsten daar lager. Sydney won 0,8 procent en Seoul 1,2 procent. Hongkong dook op het laatst in de min en sloot de laatste handelsdag van de week op 0,3 procent verlies.