Betoging om sjeik

Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) trekt zich terug uit de organisatie van een demonstratie op de Dam in Amsterdam die voor morgen is gepland. Aanvankelijk zou het NPK samen met andere organisaties demonstreren tegen de veiligheidsmuur in Israël. ,,Er blijkt sprake te zijn van een totale verandering van thema, namelijk een herdenking van de moord op sjeik Ahmad Yassin in plaats van een herdenking van de Dag van het Land, waarbij de bouw van de Apartheidsmuur centraal zou staan'', aldus het NPK in een persbericht.

De demonstratie wordt georganiseerd door de Internationale Socialisten (IS), Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN), Arabisch Europese Liga Nederland (AEL-NL) en het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO).

Volgens de AEL staat morgen inderdaad de liquidatie centraal van sjeik Yassin door, zoals het AEL zegt, ,,de zionistische entiteit''. Op de AEL-website staat dat ,,het aannemelijk (is) dat deze liquidatie met goedkeuring van de Amerikaanse regering heeft plaatsgevonden'' en dat ,,de moord past in de strategie van de `oorlog tegen terrorisme', de door Bush gelanceerde campagne van het zogenaamde beschaafde Westen tegen de per definitie als fundamentalistisch bestempelde islam.''

Abdu Menebhi van het EMCEMO beaamt dat de demonstratie in het teken zal staan van ,,de terreur van de staat Israël'', maar voegt daar nadrukkelijk aan toe: ,,Wij zijn tegen elke vorm van terreur, ook tegen de terreur van Hamas.'' Hij betuigde tevens zijn solidariteit met ,,het Spaanse volk''.