Artiest kleurt ijsberg

Vier jaar geleden stopte hij goudvissen in een blender en nu verft hij een ijsberg rood. Met zijn Ice Cube Expedition trekt de Chileens-Deense kunstenaar Marco Evaristti opnieuw de aandacht.

,,We hebben allemaal de behoefte om moeder natuur te verfraaien, want ze is van ons allemaal'', zegt de Evaristti. Daarom drijft er nu bij het stadje Ilullissat een bloedrode ijsbergin zee . ,,Dit is mijn ijsberg'', aldus Evaristti, die op zijn website schrijft dat anderen massa's vuilnis in de zee storten, dus waarom zou een beetje rode verf niet mogen.

Woensdag heeft de kunstenaar met hulp van twee ijsbrekers, twintig man, drie brandspuiten en 3000 liter waterverf het ijs gekleurd. Evaristti gebruikte kleurstof die ook wel wordt toegepast bij vlees. Het duurde bij een temperatuur van 23 graden onder nul ongeveer twee uur voordat het 900 m² grote stuk ijs rood was.

Evaristti werd wereldberoemd toen hij in 2000 in een Deens museum goudvissen in blenders stopte. Bezoekers aan de expositie konden de visjes met een druk op de knop vermalen. Sommigen deden dat. De directeur van het museum kreeg een boete wegens dierenmishandeling, maar werd later vrijgesproken.