Als het uit is

Op nummer één van de top-50 staat deze week het liedje `Voorbij' van Marco Borsato en de zangeres Do. Op nummer 13 staat `Afscheid Nemen Bestaat Niet', de vorige nummer-1-single van Marco Borsato.

Vorige week verscheen zijn nieuwe dvd, Zien, die nu ook op nummer 1 van de dvd-lijst staat. Het Borsato-seizoen is weer geopend.

Als Marco Borsato zingt, denk je al snel ,,Ik begrijp het, dat ken ik ook.'' Het komt doordat hij veel gevoel in zijn stem legt. Het grappige is dat Marco juist teksten zingt die je helemaal niet zo makkelijk kunt begrijpen. De man die meestal de tekst bij Borsato's liedjes schrijft heet Han Kooreneef, en hij houdt van paradoxen. Een paradox is een onmogelijkheid. Er zit er een in het begin van Afscheid Nemen Bestaat Niet, als Marco zingt: ,,Afscheid nemen bestaat niet/ Ik ga wel weg maar verlaat je niet''.

Tja, het is dat Marco het zegt, en die wil je graag geloven. Maar eigenlijk is dit niet mogelijk. Als je weggaat ga je weg, en dan verlaat je me ook. Niets aan te doen. Tenzij je een spiritueel mens bent, en gelooft dat de ziel nog achter blijft, of zoiets.

Ook in `Voorbij' zit een doordenker verstopt. Dat is ,,Het is wel over/ Maar nog niet voorbij''. Als je vriendin het uitmaakt en ze zegt dit, dan zit je de hele avond te puzzelen: ,,Hebben we nou nog verkering of niet. Wat bedóelt ze toch!?''.

In `Voorbij' zingt Borsato over het gevoel dat je kunt hebben als je vriendin het heeft uitgemaakt, en zangeres Do zingt over het gevoel dat je hebt als je vriend het uitmaakt. Marco zingt: ,,Waar ik ben/ Daar ben jij/ Je bent eigenlijk nooit weggeweest/ Als een schaduw volg je mij/ Door mijn huis/ Door mijn hoofd''. En hij zingt ook: ,,Ik zou vrij zijn/ Maar dat ben ik niet''.

In de clip van het liedje zien we Marco ongeschoren rondlopen en wanhopig kijken. Maar als je deze woorden hoort, denk je dat Marco wel blij was dat de verkering over was. Waarschijnlijk was die vriendin een beetje plakkerig: ,,Zo dichtbij/ hou jij je vast aan mij''. Of zou het haar geest zijn die nog wat bleef hangen?

Ondertussen is Do echt verdrietig. Zij zingt dan ook: ,,Ik mis je/ dag en nacht''. Om haar te troosten zingt Marco ,,Het is wel over/ Maar nog niet voorbij''.

Maar dat is eigenlijk valse troost.

    • Hester Carvalho