Alle records gebroken !

De Olympische Spelen 2004 beginnen pas in augustus maar in Breda nam de Katholieke Basisschool Laurentius al vast een voorproefje.

Twee weken lang was de school een soort educatieve sporthal geworden. Alle klassen veranderden in deelnemende landen. De namen van die landen varieerden van Vuurland tot Sportugal. Vlaggenboeken werden erop nageslagen om T-shirts in de juiste kleuren te beschilderen en voor de officiële kleding voor het defilé voldeden zowel vaders stropdas als grijze vuilniszakken of rode lappen. De leerlingen mochten iedere dag in sportkleren naar school komen en om half negen klonk in plaats van de schoolbel, coole muziek uit grote luidsprekers. Tijd voor de opwarming: een juf of een leerling op het podium en zwaaien maar. Op het schoolplein dansten alle leerlingen, ouders en juffen en meesters mee. En als iedereen de spieren lekker los had getrild ging de bel en konden de lessen beginnen. Maar in die lessen ging het ook allemaal over sport: over álle sporten die er bestaan en in het bijzonder over de betekenis van de Olympische Spelen. De leerlingen van de midden- en bovenbouw konden verspringen, estafette lopen, honkballen en natuurlijk sprinten. In de kleuterklassen werden skischansen, zwembaden en tennisbanen gebouwd en kon je het record `knikkers met je tenen uit een emmer halen' proberen te vestigen. En het record `stilzitten' stond eerst op de naam van Catharina maar is op het laatst toch nog gebroken door Jop. Op de laatste dag van de Spelen zijn de medailles en de bekers uitgereikt. De landen hebben bij het slotdefilé op statige wijze afscheid genomen van de toeschouwers en zitten nu weer in gewone kleren te zwoegen op een werkje. De Lente-weken zijn begonnen.

Heb jij ook wel eens een record gevestig? Zou je mee willen doen aan de Olympische Spelen? Maak een gedicht, verhaaltje of tekening over wat de Olympische Spelen voor jou betekenen.

Stuur jouw Olympische Spelen-werk naar NRC Handelsblad, redactie Thema, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam en wie weet komt jouw kunstwerk op 7 augustus in de Olympische Spelen-bijlage van de krant (Vergeet niet je naam, leeftijd en adres te vermelden).

    • Margot Poll