Acht ton bonus voor Kleisterlee

De bonus van de raad van bestuur van Philips over 2003 was drie keer zo hoog als die over 2002. De vier bestuursleden kregen over 2002, toen het elektronicaconcern een verlies maakte van 3,2 miljard euro, een bonus van gemiddeld 28 procent van hun basissalaris. In 2003 haalden de bestuursleden al hun prestatiedoelstellingen en maakte Philips een winst van 695 miljoen euro, waardoor de bonus uitkomt op 87 procent van het basissalaris. Dat bleek gisteren op de aandeelhoudersvergadering van Philips in Amsterdam.

Volgens Philips houdt het concern zich aan de loonmatiging zoals die door kabinet, vakbonden en bedrijven is afgesproken in het Najaarsakkoord. Bij Philips steeg de hoogte van de salarisschaal voor het maximum basissalaris van de bestuursleden met ongeveer 1 procent, voor de voorzitter bijvoorbeeld van 1.012.000 euro tot 1.020.000 euro. Omdat de vier bestuursleden nog niet aan dat maximum zitten en daar, sinds hun promotie tot bestuurslid, nog moeten ,,ingroeien'', kunnen de loonstijgingen per bestuurslid hoger uitvallen dan die 1 procent.

Volgens het eerder deze maand gepubliceerde jaarverslag steeg het basissalaris van de vier zittende Philips-bestuurders van gemiddeld 548.000 euro in 2002 tot 683.000 euro in 2003. De in 2003 uitgekeerde bonus (naar aanleiding van de prestaties over het jaar daarvoor) van voorzitter Kleisterlee kwam uit op 230.000 euro – en zal over 2003 uitkomen op 830.000 euro. Behalve basissalaris en bonus krijgen de Philips-bestuurders ook aandelenopties en aandelen.

Werkgeversvereniging VNO-NCW had eerder beloofd dat de beloningen van bestuurders gemiddeld maximaal 2 procent zouden stijgen. ,,Daar houden wij ons aan'', zei Kleisterlee. Dat de stijging van de beloning voor individuen hoger kan uitvallen, vond Kleisterlee vanzelfsprekend. ,,Bij Philips Nederland krijgt ook 30 tot 50 procent van onze mederwerkers een hoger dan gemiddelde stijging door een promotie of een nieuwe job.''