24 jaar cel voor fraude

Een voormalige manager (fiscale zaken) van het Amerikaanse energiebedrijf Dynegy is veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een fraudezaak. De jurist, Jamie Olis, werd medeverantwoordelijk gesteld voor het oppoetsen van de cijfers van het concern, waarbij een schuld van 300 miljoen dollar werd weggemoffeld.

De fraude werd gepleegd bij een gecompliceerde transactie, onder de naam project Alpha. Olis kreeg ook een boete van 25.000 dollar. Volgens de rechter in Houston moest hij Olis een straf opleggen van tussen de 24 en 30 jaar vanwege de grote verliezen die aandeelhouders van Dynegy hebben geleden als gevolg van project Alpha.

De uitspraak is een gevolg van nieuwe wetten die vorig jaar zijn ingevoerd in de VS in reactie op de fraudezaken uit het recente verleden (onder meer bij energieconcern Enron). De straffen voor witteboordencriminaliteit zijn daarbij opgetrokken tot het niveau dat geldt voor bijvoorbeeld het plegen van bankovervallen. Olis' advocaat David Gerger verweet in een reactie dat de Amerikaanse overheid bezig is met een heksenjacht waarbij lagere functionarissen als Olis worden aangepakt, terwijl zijn bazen de dans lijken te ontspringen.