Zapatero blijft bij `exit-Irak'

De beoogde Spaanse premier Zapatero heeft gisteren in gesprekken met buitenlandse leiders in Madrid vastgehouden aan de terugtrekking van de 1.300 Spaanse troepen uit Irak tenzij de Verenigde Naties daar een grotere rol krijgen. Daarmee blijft hij dreigen uit de coalitie met de Amerikanen en de Britten in Irak te stappen.

Zapatero's gesprekken met onder anderen de Britse premier Blair, de Franse president Chirac en Amerika's minister van Buitenlandse Zaken Powell hadden plaats in de marge van de herdenkingsdienst van de slachtoffers van de terreuraanslagen in Madrid. Deze drie leiders gaven Zapatero aan dat zij bereid zijn een nieuwe VN-resolutie over Irak met een nieuwe VN-rol te overwegen, zei de Spaanse kandidaat-minister van Buitenlandse Zaken, Moratinos, later.

Zapatero vindt de bezetting in Irak een ramp en eist een rol voor de VN in het veiligheidsbeleid en bij de politieke transformatie. Op 30 juni dragen de Amerikanen de soevereniteit over aan de Irakezen. Zapatero's opstelling geniet grote steun onder de Spaanse bevolking.

Premier Blair erkende na afloop: ,,Natuurlijk is er een verschil van mening over de kwestie van Irak met de heer Zapatero. Maar ik denk dat iedereen nu erkent, wat ook hun positie over de oorlog is geweest, dat het belangrijkste nu is de Irakezen te helpen.''

Zapatero sprak vijftien minuten met de Amerikaanse minister Powell, die volgens verscheidene media niet blij was dat hij meer dan een half uur moest wachten totdat Zapatero uitgesproken was met Chirac.

Over Zapatero zei een medewerker van Powell: ,,We kennen zijn positie. Hij heeft die openlijk verkondigd. Hij heeft ook gezegd dat hij de dialoog wil blijven voeren.''