Wat doen de kinderen

Zelfportret maken

Christie van Museum Boijmans van Beuningen neemt zondag 28 maart kinderen tussen de 6 en 11 jaar mee op een Kijk-naar-jezelf-toer. Eerst worden de portretten in het museum bekeken: gekke, mooie, deftige, enge, lieve, maar ook hele gewone mensen. Daarna krijgt elk kind een spiegeltje om zichzelf eens goed te bekijken. Niet om ijdel te zijn maar als voorbereiding op het kunstlab. Daar gaan kinderen namelijk een zelfportret maken; dat kan een schilderij zijn of een tekening.

Zelfportret maken voor kinderen van 6 tot 11 jaar op zo 28 maart van 14-16u in museum Boijmans Van Beuniningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Kosten €5 per kind. Res 010-4419471.

Pesach vieren

Pesach, het joodse paasfeest, begint met een avond vol liedjes en verhalen over hoe het joodse volk lang geleden werd bevrijd uit de slavernij in Egypte. Annet Betsalel en Gleb Stjenikov leren de kinderen zondag 28 maart in het Joods Historisch Museum in Amsterdam de leukste liedjes van sederavond, zoals bijvoorbeeld Echad mi Jodea of Chad Gadja, het aftel-liedje over een bokje. En natuurlijk kunnen de kinderen na afloop matzes bakken in de keuken van het kindermuseum.

Pasen vieren met liedjes en matzes voor kinderen vanaf 6 jaar op zo 28 maart vanaf 14u30 in het Joods Historisch Museum, Jonas Daniel Meijerplein, Amsterdam.

Toegang gratis res 020-6269945

of evenementen@jhm.nl. Vanaf 6 jaar.

De Matthäus zingen

De jongste zangers zijn pas 8 jaar en ze komen uit Elburg. Ze zingen in het Holland Boys Choir samen met oudere jongens en mannen en tegen Pasen reizen ze door heel Nederland om de Matthaus Passion van Bach te laten horen.

De jongens krijgen vanaf hun zesde jaar een zangopleiding in het muziekcentrum in Elburg en de cd die het koor maakte van de Matthäus werd met goud bekroond. De uitvoeringen o.l.v. Pieter Jan Leusink zijn bijzonder omdat hij het op dezelfde manier doet als Bach destijds: met alleen jongens- en mannenstemmen en met een barokorkest op authentieke instrumenten.

De komende weken toert het koor door Nederland met uitvoeringen in Rotterdam, Kampen, Apeldoorn, Arnhem, Den Bosch, Elburg en Amsterdam.

De Matthäus Passion door het Holland Boys Choir, The Netherlands Bach Collegium (barokorkest); met o.a. Robert Luts (evangelist), Henk van Heijnsbergen (Christus).

Uitvoeringen: za 27 maart Laurenskerk in Rotterdam, ma 29 maart Bovenkerk in Kampen, wo 31 maart Grote Kerk in Apeldoorn, vr 2 april Eusebiuskerk in Arnhem, za 3 april St. Jacobskerk in Den Bosch, ma 5 april Grote Kerk in Elburg, do 8 april Concertgebouw in Amsterdam.

Res 0525-684819 of www.hollandboyschoir.com

Deftig logeren

Aan de Keizersgracht 672 in Amsterdam staat een prachtig grachtenpand waar de familie van Loon eeuwen heeft gewoond. Nu is het een museum waar nog goed te zien is hoe een deftige familie vroeger leefde.

Zondag 28 maart om 16u is er voor kinderen vanaf 6 jaar een rondleiding die o.a. voert langs de vroegere kinderkamer. In het souterain wordt een video vertoont waarin Jonkheer Maurits van Loon vertelt hoe hij als kleine jongen logeerde bij zijn grootouders; beneden komen in de salon bij zijn grootouders mocht hij nauwelijks en ook moest hij vieze toetjes met grutten eten.

Om 17u is er een concert in de blauwe salon, waar kinderen vroeger niet mochten komen. Sopraan Victoria de Haas zal de muziek voor kinderen toelichten.

Rondleiding en concert voor kinderen vanaf 6 jaar om 16 u op zo 28 maart in Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam. Kaarten €10. Res 020-6245255 of info@museumvanloon.nl

Lentekriebels hebben

Het Rijksmuseum wordt verbouwd maar de Joost de Suppoostzondagen voor kinderen gaan gewoon door.

Zondag 28 maart heeft Joost de lentekriebels en tussen 11u en 16u is er veel te beleven. Voor kinderen vanaf zes jaar is er een vrolijke rondleiding. Jeroen Kramer vertelt een spannend lenteverhaal en er is een beeldend werkuurtje met Fennanda. Ook brengt Reinier een serenade aan het Rijksmuseum met magische momenten (ook leuk voor kinderen onder zes jaar).

Joost de Suppoost op zo 28 maart van 11-16u in het Rijksmuseum, entree Philipsvleugel, Jan Luijkenstraat 1, Amsterdam. Kinderen t/m 18 jaar gratis toegang.

Inl www.rijksmuseum.nl

Dromen

Vaders en moeders die 's avonds naar een feest gaan en grote kinderen die thuis op de kleintjes passen: het is van alle tijden! In de voorstelling Wakker Droomkind op zondag 28 maart op het Binnenplein van het Stedelijk Museum Alkmaar laat het Zoldertheater zien hoe lang en spannend de weg van een klein meisje naar dromenland kan zijn. Toneel, poppenspel en eigen muziek in een sfeervol meisjesslaapkamer-decor met spel van Lia Rood en Geert van Diepen.

Wakker Droomkind door het Zoldertheater op zo 28 mrt om 14u30 en 15u30 in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1. Toegang vrij.

Inl 072-5110737 of www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad,

postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Mailen kan ook: agenda@nrc.nl