Voorzichtig contact Cyprioten

Onderhandelingen in Zwitserland onder auspiciën van de Verenigde Naties over een oplossing van de kwestie-Cyprus zijn gisteren begonnen met beperkte contacten tussen de vier delegaties – Grieks- en Turks-Cyprioten en Griekenland en Turkije. Voorzichtige pogingen tot een bijeenkomst tussen de vier partijen kwamen niet van de grond, onder andere omdat de Griekse minister van Buitenlandse Zaken meende dat hij alleen in een ,,consultatieve capaciteit'' aanwezig was. De Griekse regering erkent de zelfverklaarde Turkse republiek Noord-Cyprus niet, en wil daarom liever niet met de Turks-Cyprioten aan een tafel zitten. Overigens boycot de Turks-Cyprische leider Rauf Denktas¸ de ontmoeting in Bürgenstock omdat deze naar zijn mening nutteloos is. De ontmoeting is volgens een VN-plan de laatste mogelijkheid om overeenstemming te bereiken over een regeling vóór een referendum in Cyprus op 20 april. Als de bijeenkomst geen akkoord oplevert, zullen de VN het zelf voltooien.