Voorkeur Theater

Romeo en Julia

Toneelgroep Amsterdam geeft in de regie van Ola Mafaalani een opmerkelijke versie van Shakespeares bekende liefdestragedie Romeo en Julia uit 1593. Eigenlijk is alles anders in deze versie dan gebruikelijk. Allereerst verweeft het gezelschap de Argentijnse liefdesdans, de tango, met het stuk. Julia, gespeeld door de Braziliaanse tangodanseres Christiane Palha, heeft weinig tekst maar des te meer brengt zij een schitterende danspartij. Tot de familieclan van Julia, de Capulets, behoort het dansduo Los hermanos Macana, twee broers die briljant dansen. Hans Kesting speelt de rol van frater Lorenzo en hij doet dat op krachtige, spannende wijze. Al vanaf het begin is hij in de weer met destilleerkolven waarin hij het gifdrankje bereidt, dat Julia aan het slot schijndood doet zijn. Liefhebbers van de balkonscène zullen verrast opkijken: die is er niet. Pierre Bokma in de rol van Romeo staat niet zuchtend en smachtend onder het balkonnetje van Julia, maar hij plaatst zich voorop het podium en speelt met een spiegeltje, dat het theaterlicht vangt. Hij tast de zaal af alsof hij onder de toeschouwers zijn geliefde zoekt. De voorstelling is een spel vol tekens, die de toeschouwer moet duiden. Als Julia de tango danst, dan is ze hooggehakt. Danst ze echter met Romeo, dan gaat ze blootsvoets. Het decor verandert van zwart naar wit naar weer zwart. De toeschouwer moet alert zijn.

Amsterdam, Stadsschouwburg 25 t/m 27 maart. Hoorn, Schouwburg Het Park 30 maart. Alkmaar De Vest 31 maart. Nijmegen Stadsschouwburg 1 april.

Zuur

Theatergroep Carver heeft het patent op een lijzige vorm van ironie die, op verrassende wijze, even dramatisch is als ook triest. Met de voorstelling Zuur geven Leny Breederveld, Beppie Melissen, Joop Admiraal en René van `t Hof een bijzondere voorstelling over vier cafébezoekers die hun dromen en verlangens richten op een afwezig echtpaar. Aan het slot trekt Joop Admiraal met stil spel alle aandacht door zijn jas aan te trekken. Hij wil weg. Maar waarheen? Waarvoor?

30 mrt Leeuwarden, De Harmonie; 1 april Amstelveen, Schouwburg. Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl

Kopstoot

Theatergroep Aluin speelt Kopstoot van de Ierse schrijver Roddy Doyle met een vaart die je het best als hals-over-kop kunt omschrijven. Doyle levert een grauw kitchen sink comedy over jongens en meiden die meedoen aan een café-quiz. In het overdadige decor neemt de strijd heftige vormen aan, ook door een overmaat aan bier. Bij Aluin is theater precies wat het moet zijn: de onopgesmukte en rauwe weergave van de werkelijkheid.

26 mrt Arnhem, Schouwburg. 27 mrt Zoetermeer, Stadstheater. 30 mrt Maastricht, Theater a/h Vrijthof.

Inl 030-2723092/wwww.aluin.nl

Eindspel

Acteur Jacob Derwig is bekroond met de Mary Dresselhuys-ring. In de Eindspel van Samuel Beckett is hij te bewonderen in de rol van de slaafse knecht Clov, de ondergeschikte van de tirannieke Hamm. Hij interpreteert de rol anders dan gewoonlijk: niet nederig maar eerder speels. Ook acteur Martijn Nieuwerf als Hamm weet op superieure manier een Beckett-personage te vertolken dat niet existentieel zwart is, maar helder en spotlustig.

Eindhoven, Plaza Futura, 25, 26 maart. Amersfoort, De Lieve Vrouw, 27 maart. Arnhem, Schouwburg 31 maart.