Voorkeur Film

Io Non Ho Paura

Io non ho paura (Ik ben niet bang) is een magische en mythische film van een van de meest gezichtsbepalende Italiaanse filmers van deze tijd, Gabriele Salvatores. In de onmetelijke en oogverblindende landschappen van het zuid-Italiaanse Puglia leeft en speelt in de snikhete zomer van 1978 een groep kinderen vrijwel zonder ouders. Waar zijn die? Die komen pas na zonsondergang hun huizen uit. Overdag zijn de kinderen aan zichzelf overgelaten en spelen ze hun wrede kinderspelletjes en bekijken ze de wereld om hen heen - Salvatores filmt alles vanaf een hoogte van 1 meter 40 en dwingt de kijkers zo om ook een standpunt in te nemen. Een van de kinderen, Michele, ontdekt in een hol in de grond een blond jongetje, Filippo, die daar al weken blijkt te worden vastgehouden. Hij denkt dat hij inmiddels gestorven is, want zo moet de dood er toch uitzien. Als Michele hem bevrijdt en terugbrengt naar de bewoonde wereld, merkt hij, merken wij, dat zijn vader er op een of andere manier bij betrokken is. Michele is niet bang voor de wereld die nu op hem afkomt en doorstaat met glans de initiatierite die deze film toont.

Regie: Gabriele Salvatores. Met: Aitana Sánchez-Gijón, Dino Abbrescia, Giorgio Careccia, Giuseppe Cristiano, Mattia di Pierro. In: 6 bioscopen.

The Runaway Jury

Grisham-verfilming knaagt aan de fundamenten van het Amerikaanse rechtssysteem. In een rechtszaak tegen de wapenindustrie probeert de ene advocaat de jury te manipuleren en de andere aan te tonen dat de jury gemanipuleerd is. Hollywoodveteranen Dustin Hoffman en Gene Hackman spelen voor het eerst samen, maar dus vooral tegen elkaar, overigens slechts in één gezamenlijke scène. Ouderwets pessimistisch-kritische Hollywoodfilm à la All the President's Men.

Regie: Gary Fleder. Met: Dustin Hoffman, Gene Hackman, e.a. In meer dan 7 bioscopen.

Mystic River

In zijn vierentwintigste film buigt Clint Eastwood zich weer over de crisis van de machoman. In een arbeiderswijk in Boston duiken demonen uit het verleden op. Drie oude vrienden komen weer bij elkaar wanneer een achttienjarige dochter van een van hen verdwenen is. Volbloedtragedie met Shakespeariaanse trekken. Oscars voor Sean Penn (beste mannelijke hoofdrol) en Tom Robbins (beste mannelijke bijrol).

Regie Clint Estwoord. Met Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Lauren Linney. In meer dan 8 theaters.

Animatiefilms

Het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) stelde drie avondvullende programma's samen met tekenfilms die in verschillende samenstellingen langs filmtheaters zullen reizen. Het zijn allemaal korte films en het zijn, naar de aard van de distributeur, ook allemaal animatiefilms. Maar daar houdt verder elke etikettering op, want de 26 vertoonde films zijn kort en lang, ernstig en grappig, in zwart-wit of in kleur of soms allebei.

T/m sept toernee in filmtheaters in Nederland en Vlaanderen. Inl www.niaf.nl

Seven Samurai

Een van de grote Japanse klassiekers wordt opnieuw uitgebracht, in een versie die hier niet eerder te zien was. De film van Akira Kurosawa is een kwartier langer dan de `oude' drie uur. Een dorpje wordt geterroriseerd door een roversbende en zeven zwervende samoeraï werpen zich op als beschermers. Uitermate opwindende, soms vrolijke, soms ontroerende film. De belangrijkste rol in het origineel is voor Kurosawa's steracteur Toshiro Mifune.

Met: Takashi Shimura, Toshiro Mifune, Seiji Miyaguchi, Ko Kimura. In: Filmmuseum, Amsterdam; Lux, Nijmegen.