Vertraging voor zaak-Parmalat

Het strafproces in de miljardenfraudezaak rond Parmalat loopt onverwachts vertraging op. Een verzoek tot versnelling van de rechtsgang tegen ex-directeur van Parmalat Calisto Tanzi, zijn 28 medeverdachten en drie financiële instellingen is gisteren afgewezen door onderzoeksrechter Guido Piffer.

Volgens Piffer ontbreekt in het merendeel van de gevallen het ,,evidente bewijs'' dat een versnelde procedure kan rechtvaardigen. De beklaagden worden verdacht van manipulatie van de beurs, waardoor spaarders en investeerders verkeerd zijn voorgelicht over de financiële positie van de melkmultinational.

De bewijsvoering tegen Parmalat-baas Tanzi, zijn meest directe medewerkers en de adviseur van accountantskantoor Grant Thornton bleek wel afdoende om een versnelde zaak te rechtvaardigen. Maar de rechter wil om redenen van efficiëntie alle zaken tegelijk afhandelen en wenst geen versnelling te introduceren voor enkel de acht hoofdverdachten. Volgens hem is in het merendeel van de gevallen onvoldoende aangetoond dat de malversaties ook hebben geleid tot beïnvloeding van de beurskoers.

De officieren van justitie wisten dat ze met de aanvraag van een versnelde procedure een moeilijk traject bewandelden, omdat deze vorm van proces meestal alleen wordt gebruikt bij kleinere en minder complexe vergrijpen. Desondanks reageerde men, volgens de krant La Repubblica, verbitterd bij het openbaar ministerie. ,,We hebben nooit geweten dat versnelde procedures niet van toepassing zijn op witteboordencriminaliteit.''

De officieren van justitie zijn ook verbaasd over de snelheid waarmee hun verzoek is afgewezen. `Hoe heeft de onderzoeksrechter zestig ordners materiaal in zes dagen kunnen lezen?' zo zou hun beschuldigende vraag in de wandelgangen zijn geweest.

De zaak-Parmalat kwam in december vorig jaar aan het licht toen het bedrijf er niet in slaagde om een aflopende obligatielening ter waarde van 150 miljoen euro terug te betalen aan de spaarders. Enkele dagen later bleek een in de boeken opgevoerde rekening met 3,95 miljard euro bij de Bank of America niet te bestaan.

In de afgelopen maanden is vervolgens een gat van 14,5 miljard euro blootgelegd in de balansen van Parmalat en zijn dochtermaatschappijen. Het bedrijf zou tien jaar lang valse rekeningen hebben gepresenteerd die werden goedgekeurd door vermaarde accountantskantoren.