Versnelling in kankerresearch

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben in zeer korte tijd vijf tumorsuppressorgenen gevonden. Dat gebeurde met een `bibliotheek' van 25.000 verbindingen, waarmee ze een derde van alle menselijke genen in een celkweek selectief kunnen stilleggen. De aanleg van de bibliotheek en de vondst van de vijf tumorsuppressorgenen beschrijven de NKI-onderzoekers in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature dat vandaag uitkomt.

De eer van de eerste ter wereld te zijn met zo'n bibliotheek wordt gedeeld met een Amerikaanse groep die in hetzelfde tijdschrift een iets anders samengestelde moleculencollectie presenteert.

De bibliotheek van verbindingen kan de kennis van de werking van genen in een stroomversnelling brengen. De vijf tumorsuppressorgenen vormen de eerste toepassing van de moleculencollectie, die NKi-RNAi-bibliotheek is gedoopt.

De vijf suppressorgenen werden geÏdentificeerd door onderzoekers van het NKI onder leiding van prof.dr. René Bernards.

Tumorsuppressorgenen onderdrukken het ontstaan van kanker zolang ze goed werken. Maar als ze in een lichaamscel gemuteerd zijn, kan die cel tot een tumor uitgroeien.

,,Adembenemend'', noemt een commentator in Nature het resultaat van de collecties. De collecties – en hun verbeterde en voor andere diersoorten aangepaste opvolgers – kunnen uitgroeien tot een werkpaard in de moleculaire biologie.

Een groot probleem in dit wetenschapsgebied, dat meer en meer op genetica gaat lijken, is dat van steeds meer organismen weliswaar de volgorde van de genen in databases beschikbaar is, maar dat de functies van de meeste van die genen nog niet bekend zijn.

Het selectief uitschakelen van één gen in een reactievat met gekweekte cellen, kan snel inzicht geven in de functie van dat gen. Het kostte tot nu toe vaak meer dan een jaar om de functie van een gen te achterhalen. De NKI-onderzoekers vonden er vijf in een half jaar.