Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over twee Surinaamse vrouwen die prinses Juliana de laatste eer bewijzen. Verder hoogleraar epidemiologie R. Coutinho over de beste manier waarop wij ons tegen buitenlandse besmettelijke ziektes kunnen beschermen en aandacht voor de vraag of kinderbijslag inkomensafhankelijk moet zijn. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Gesprek met de 85-jarige oud-minister van Defensie Robert McNamara die in Nederland is om de film The Fog of War onder brede aandacht te brengen. Verder terrorismebestrijding in Europa en het kort geding van kunstenaars in het Amsterdamse pakhuis Wilhelmina tegen een overbouwing van 40 centimeter van aangrenzende nieuwbouw boven hun dak. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Trappes en de hoofddoek. Reportage over de Franse plaats Trappes waar het dragen van een hoofddoek onder islamitische vrouwen sterk is toegenomen. Tegelijkertijd staat de hoofddoek bij de moslims ter discussie. In Trappes wonen veel Franse Algerijnen en Afrikanen. Ned.3, 21.15-22.00u.

Het zijn écht mijn kinderen. Over de zenuwslopende herenigingsprocedure van de Somalische vluchtelinge Khadra om haar kinderen uit een Keniaans vluchtelingenkamp naar Nederland te krijgen. Na 5 jaar kan zij haar kinderen op Schiphol in de armen sluiten. Ned.1, 22.58-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gesprekken met directeur Mirjam Sijmons van uitzendconcern Content en met publicist en schrijver van Het Ravijn Max Pam. RTL4, 22.30-23.30u.

MUZIEK & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd PSV tegen Auxerre in de UEFA Cup. Het eerste duel eindigde 1-1. Ned.2, 20.20-22.38u.

NPS jazz: Solomon Burke. Registratie van het soulconcert van Solomon Burke op North Sea Jazz 2003. Ned.3, 23.45-0.42u.

FILM

.Tucker: the Man and His Dream (Francis Ford Coppola, 1988, VS). Kinderlijk opgewekte toon kenmerkt uit onvoorwaardelijke adoratie geboren speelfilm over autofabrikant Preston Thomas Tucker, die na de Tweede Wereldoorlog een revolutionaire auto ontwierp maar het onderspit delfde in strijd met autogiganten Ford, General Motors en Chrysler. Schitterende vormgeving. RTL5, 20.30-22.35u.

.Working Girl (Mike Nichols, 1988, VS). Vakkundig het hart verwarmende komedie waarin een moderne Assepoester het goeie ouwe klasseverschil overbrugt. Onweerstaanbare Melanie Griffith is slimme secretaresse die met succes stiekem de plaats inneemt van haar arrogante cheffin Sigourney Weaver. Met Harrison Ford. Net5, 20.30-22.45u.

Dracula 2000 (Patrick Lussier, 2000, VS). Door Wes Craven geproduceerde en door zijn editor bij Scream geregisseerde Dracula-variant speelt in eigentijds Londen en New Orleans en vertoont vampiers die naar de laatste trends zijn aangekleed. Veronica, 22.20-24.00u., met reclame.

Crazy in Alabama (Antonio Banderas, 1999, VS). Tragikomisch regiedebuut van de grootste Spaanse Hollywoodster aller tijden vertelt twee verhalen: dat van een even naïeve als daadkrachtige weduwe (Melanie Griffith) die het – met het hoofd van haar onaangename echtgenoot in een hoedendoos – in Hollywood probeert te maken, en dat van de achterblijvers, die van doen krijgen met schending van burgerrechten van Afro-Amerikanen in het Alabama van 1965. Net5, 22.45-0.55u., met reclame.

Basquiat (Julian Schabel, 1996, VS). Kleinschalige biopic over graffitikunstenaar Jean Michael Basquiat (Jeffrey Wright), die in de bruisende jaren tachtig in New York furore maakte, om op 27-jarige leeftijd aan een overdosis heroïne te overlijden. Met David Bowie als Andy Warhol en Dennis Hopper als de kunsthandelaar Bruno Bischofberger. BBC2, 0.50-2.35u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met Cees Noteboom over de P.C. Hooftprijs, zijn reislust en het fotoboek dat ter gelegenheid van zijn 70ste jaar verschijnt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Dubbel-O. Klinisch pedagoge drs. José Sagasser geeft een aantal tips over hoe om te gaan met lastige en eigenzinnige peuters. Morgen, 747AM, 11.30-12.00u.

Desmet live. Onder anderen met publicist en NRC-medewerker Max Pam over zijn boek Het Ravijn waarin hij zijn hersenbloeding in februari 2002 beschrijft en het moeizame proces van genezing. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.