Relatie OR en top van KLM onder druk

De betrekkingen tussen de directie van KLM en de ondernemingsraad van het concern zijn ernstig verstoord. De raad verwijt de top `onvolwassen' gedrag bij de uitvoering van een lopende reorganisatie.

De ruzie komt op een saillant moment: aan de vooravond van de overname van KLM door Air France. In een vertrouwelijke brief beschuldigt de ondernemingsraad (OR) de directie van ,,bijzonder onvolwassen'' gedrag. Verder heeft de OR de rechter ingeschakeld om KLM te ,,verbieden nog langer, over de ruggen van het personeel, de Wet op de Ondernemingsraden aan haar laars te lappen'', aldus OR-voorzitter Toine Delnoij.

KLM maakte vorige zomer haar plannen voor een grote reorganisatie bekend, waarbij 4.500 arbeidsplaatsen zouden worden geschrapt. Het banenverlies zou voortvloeien uit ruim 350 bezuinigingsmaatregelen. De OR beticht de KLM-directie ervan dat zij ,,keer op keer'' verzuimt advies te vragen over de bezuinigingen. Ook worden bedachte maatregelen, zoals de samenvoeging van afdelingen, al uitgevoerd of veranderd zonder dat de ondernemingsraad om advies is gevraagd, aldus Delnoij. Bovendien geven managers in interne ,,presentaties aan het personeel'' de OR de schuld van vertragingen in de reorganisatie, zo staat in de brief, terwijl de directie op meer dan honderd adviezen van de ondernemingsraad nog geen antwoord heeft gegeven. ,,Wij hadden met u afgesproken dat dit soort negatieve en eenzijdige (en onjuiste) berichtgeving niet meer zou geschieden. Dit gebeurt echter nog steeds'', zo schreef de OR recentelijk in de brief aan KLM-topman Van Wijk en personeelsdirecteur Van Woudenberg. De ondernemingsraad waarschuwde KLM al dat de raad dat niet meer ,,over zijn kant zal laten gaan''.

Vanmiddag zou bij de ondernemingskamer van het Hof in Amsterdam een zaak dienen van de OR tegen de directie over de samenvoeging van een aantal afdelingen van de Vliegdienst. De OR verwijt de KLM-directie dat zij hier tegen de afspraken in mensen heeft weggestuurd voordat de samenvoeging was afgerond. Daardoor is de werkdruk voor het personeel op die afdelingen veel te hoog geworden, aldus Delnoij, die eist dat de directie de maatregel terugdraait.

Een woordvoerder van KLM weerspreekt de aantijgingen aan het adres van directie. ,,In onze ogen gaat het overleg over de bezuinigingsvoorstellen heel zorgvuldig, want het gaat over mensen.'' Volgens KLM ,,staat het de ondernemingsraad vrij'' om de gang naar de rechter te maken als de raad het ergens mee oneens is.

De bezuinigingen bij KLM waren nodig omdat de luchtvaartmaatschappij in de rode cijfers was gekomen, onder meer door de mislukte fusie met Alitalia, de ingezakte economie, de uitbraak van sars in Azië en de oorlog in Irak. Kort daarop werd bekend dat Air France KLM wil overnemen.

    • Rob Schoof