Privé-zoo in beslag genomen

Bij een 25-jarige Groninger zijn deze week ruim driehonderd verwaarloosde dieren in beslag genomen door de Landelijke Inspectiedienst (LID) van de Dierenbescherming. De dieren leefden onder veelal erbarmelijke omstandigheden in een soort privé-dierentuin van de man, aldus een woordvoerder van de inspectiedienst.

De man hield ruim dertig schapen, geiten en lammeren, drie ezels, 121 kippen, 72 duiven, 47 eenden, vijf ganzen, twee parelhoenders, drie pauwen, dertien cavia's, 21 konijnen en twee bosfazanten op een volkstuinencomplex in de stad Groningen.

De kippen en duiven zaten in kratten zonder water. De kudde schapen liep op een kaal stuk land, een volkomen afgegraasd weilandje. Verscheidene dieren zaten in te kleine hokken zonder water, aldus de Dierenbescherming. Ze zijn elders ondergebracht en worden herplaatst.

De man hield de dieren als hobby. De Groninger was al drie keer eerder geverbaliseerd wegens slechte verzorging van zijn dieren, voor het laatst in september vorig jaar. Hij moet zich in april voor de rechter verantwoorden voor overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Volgens woordvoerder N. Dorland van de LID beloofde de man telkens dat hij zijn veestapel beter zou gaan verzorgen en de accommodatie op het terrein zou verbeteren. ,,Daar werkte hij braaf aan, maar hij kon het niet aan.''