PCM buigt rode cijfers om naar winst

Kranten- en boekenconcern PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant, heeft het verlies in 2002 weten om te buigen naar winst vorig jaar. Het Amsterdamse bedrijf, dat op dit moment is verwikkeld in overnamegesprekken, behaalde een nettoresultaat van 8,7 miljoen euro. Vorig jaar prijkte nog een verlies van 9 miljoen euro.

De winst is volledig te danken aan stringente kostenbesparingen. PCM wist de kosten het afgelopen jaar met 9 procent te verminderen. Op personeelskosten werd het meest bespaard. Bij PCM vertrokken vorig jaar 600 mensen, van wie bijna 450 door het uitbesteden van de automatisering aan Pinkroccade. Ook een lagere papierprijs werkte in het voordeel.

PCM heeft met de geboekte winst als enige van de drie grote Nederlandse krantenuitgevers het afgelopen jaar een positief resultaat behaald. De Telegraaf en Wegener maakten beide kortgeleden forse verliezen bekend, die overigens zijn veroorzaakt door eenmalige lasten.

PCM durft geen verwachting uit te spreken over het resultaat voor dit jaar. Bestuursvoorzitter T. Bouwman vindt de economische omstandigheden nog te ongewis. PCM ziet alleen een licht herstel op de markt voor nationale adverteerders. Het concern is somber gestemd over de markt voor personeelsadvertenties.

Bouwman zegt dat ,,scherpe sturing op kosten'' daarom noodzakelijk blijft. De bestuursvoorzitter rekent erop dat er eind dit jaar nog eens 150 mensen minder op de loonlijst staan. Een deel daarvan zal worden gerealiseerd door het uitbesteden van diensten als transport en beveiliging. Maar ook bij kranten en boeken zal volgens Bouwman nog worden gesneden.

De omzet van PCM, dat ook actief is in boeken via onder meer Meulenhoff, daalde het afgelopen jaar met 7 procent tot 647 miljoen euro. De daling is veroorzaakt door de slechte advertentiemarkt en het afstoten van onder meer Het Parool. Het bedrijfsresultaat (vóór afschrijvingen) steeg, dankzij de kostenbesparingen, met 27 procent tot 47,3 miljoen euro.

Bouwman verklaarde in een toelichting op de jaarcijfers dat het concern eind dit jaar schuldenvrij zal zijn. Daarmee is de in 1995 overgenomen Dagbladunie, waarmee NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad werden binnengehaald, financieel verteerd. Bouwman wil niets zeggen over de keuze uit vijf partijen die PCM willen inlijven.