Om naar uit te kijken

BEELDENDE KUNST

Albert Eckhout

De schilder Albert Eckhout (1610-1666) neemt een volstrekt unieke plaats in de Nederlandse schilderstraditie in. Hij was in het gevolg van Johan Maurits van Nassau, gouverneur-generaal van de West-Indische Compagnie, naar Brazilië getrokken en heeft daar op indrukwekkende wijze het landschap, de bewoners, flora en fauna geschilderd. Zijn werk werd, toen Johan Maurits terugtrad, mee teruggenomen naar Nederland, waar vooral de levensgrote afbeeldingen van Tupi en Tapuya indianen, de mulatten en mestiezen grote indruk maakten. In 1654 schonk Johan Maurits een set van 21 schilderijen aan zijn neef Frederik III van Denemarken. Daartoe behoorden acht levensgrote figuurstukken, twaalf stillevens met exotische vruchten en een groot doek met dansende indianen. Nu zijn die voor drie maanden weer terug op de overzichtstentoonstelling In Brazilië met Albert Eckhout die het Mauritshuis aan Eckhout en zijn kleurrijke, exotische oeuvre wijdt.

In Brazilië met Albert Eckhout (1610-1666) Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Tot 27 juni. Inl www.mauritshuis.nl

DANS

Scapino

In zijn nieuwe programma brengt het Scapino Ballet drie premières. Artistiek leider Ed Wubbe maakt Sister Fury op twee oude liefdes: op spitzen en op Bach. Daarnaast twee stukken van oud-Scapinodansers. In Nocturne, een ballet met alleen danseressen, belicht Annabelle Lopez Ochoa het mysterie van de vrouw. Unzip van Ederson Rodrigues Xavier is een ballet met alleen mannen.

Première 1 april Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 25 mei. Inl 010-414 2414 of www.scapinoballet.nl

THEATER

Private Lives

Op huwelijksreis in een Frans hotel blijkt dat zijn ex-vrouw in de kamer ernaast zit, ze is óók op huwelijksreis. De ex-en trachten zich als vage kennissen te gedragen maar ze zijn nog lang niet van elkaar verlost. In zijn komedies laat de Brit Noël Coward zijn personages uit de betere kringen geraffineerd als poseurs door de mand vallen. Regisseur Jeroen van den Berg belooft zich aan de regie-aanwijzing van Coward te houden: ,,Zeg gewoon de tekst en struikel niet over het meubilair.''

26 en 27 mrt 21u De Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 8 mei. Inl 023-5173910 of www.jeroenvandenberg.nl

LITERATUUR

Nacht van de Poëzie

Zaterdagnacht viert Utrecht de 24ste Nacht van de Poëzie. 17 Nederlandstalige dichters, o.w. Abdelkader Benali, Hugo Claus, Anna Enquist en Hagar Peeters lezen voor uit eigen werk. Drie klassieke Fransen worden in vertaling aan bezoekers gepresenteerd. Als entr'actes zijn er liedjes van Stef Bos, Bach-Bukowski-variaties van Willem van Ekeren en raps van Ali B.

24ste Nacht v.d Poëzie. 27 mrt 20u Utrecht, Vredenburg. Inl www.vredenburg.nl

POP

London Calling

De bonte avond van de Britse pop houdt er sinds kort een hoofdact op na, sinds toppers als Damien Rice, Franz Ferdinand en The Darkness op het festival debuteerden. Dramapopgroep The Veils keert nu terug als triomfator. In het voorprogramma optredens van o.a. The Stands, The Keys, The Zutons en Oceansize.

27 maart Paradiso, Amsterdam.

MUZIEK

Leif Ove Andsnes

De Noorse pianist Leif Ove Andsnes staat centraal in een concertdrieluik in het Amsterdamse Concertgebouw. Op 27 maart brengt hij met het Artemis Kwartet een programma met de Pianokwintetten in A en Es van Schumann. Op 4 april volgt een tweede kamermuziekavond met violist Christian Tetzlaff, celliste Tanja Tetzlaff en klarinettist Martin Frost in Pianotrio's van Schumann en werken van Berg en Kurtág. Op 15 april het laatste concert met Schumanns Dichterliebe.

27 mrt, 4 en 15 april 20u15. Inl 020-6718345.