Miloševic pleit voor eigen vrijheid

Om zich goed te kunnen voorbereiden op zijn verdediging voor het Joegoslavië-tribunaal heeft Slobodan Miloševic vanmorgen een pleidooi gehouden om ontslagen te worden uit de gevangenis. Volgens de ex-president is er geen gevaar dat hij zal onderduiken. ,,Mijn bedoeling is niet om te verdwijnen, mijn bedoeling is om te winnen.'' Miloševic deed zijn verzoek tijdens een hoorzitting onder leiding van Theodor Meron, de president van het VN-hof. De zitting was nodig omdat rechter Richard May het tribunaal om gezondheidsredenen verlaat. Meron concludeerde vanmorgen dat Miloševic niet instemt met de benoeming van een vervanger. In beginsel moet een proces worden overgedaan als de verdachte niet met een vervanger instemt. Maar Meron zei dat ,,in het belang van de internationale rechtsgang'' een oplossing wordt gezocht.