Marktwerking in ziekenhuis later

De invoering van de marktwerking in de ziekenhuizen is uitgesteld. Geprobeerd wordt nu op 1 januari te beginnen met vrije prijsonderhandelingen over een deel van het ziekenhuisbudget. Aanvankelijk zou dit op 1 juli gebeuren.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft gisteren tot het uitstel besloten, omdat de voorbereidingen niet op tijd zijn afgerond. Zo heeft bijna 20 procent van de ziekenhuizen de administratie nog niet op orde. Bovendien weigeren afdelingen in verscheidene ziekenhuizen mee te werken. Ook hebben de medisch specialisten nog niet volledig voldaan aan de aanlevering van informatie over hun tijdsbesteding.

Vorig jaar werd onder leiding van Hoogervorst afgesproken dat vanaf 1 juli zorgverzekeraars vrij met ziekenhuizen zouden kunnen onderhandelen over 10 procent van het ziekenhuisbudget. Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro. Dit zou gaan gebeuren door prijzen af te spreken over zogeheten diagnose-behandelingcombinaties (dbc's), productbeschrijvingen waarin alle kosten van zowel ziekenhuis als behandelaars zijn verwerkt voor de aanpak van bijvoorbeeld van een liesbreuk, een blindedarmontsteking of staar. Begonnen wordt met de relatief eenvoudige ingrepen, geleidelijk aan worden ook de andere onderdeel van de vrije prijsonderhandelingen.

Om een basisprijs van een dbc te kunnen vaststellen is het nodig om te weten wat het uurtarief van de medisch specialist is. De Orde van Medisch Specialisten zou het tijdbestedingsonderzoek leveren. Dat kwam er enkele weken geleden pas, nadat Hoogervorst grote druk op de orde had uitgeoefend. De cijfers, verzameld door het tarievenbureau CTG, bleken echter niet compleet.

Alle bij de operatie betrokken partijen hebben gisteren afgesproken dat vanaf 1 oktober de ziekenhuizen gaan `proefdraaien' met het systeem. Ziekenhuizen die hun gegevens niet aanleveren worden door het CTG beboet. Vanaf dat tijdstip zullen de ziekenhuizen ook hun prijslijsten openbaar maken.

Het is niet de eerste keer dat de invoering van de dbc's wordt uitgesteld. Zo zou er al vanaf 1 januari mee worden gewerkt. Ook 1 januari 2003 werd al genoemd.