Koersen omhoog na daling euro

De Europese effectenbeurzen begonnen de dag met winsten, die groter werden naarmate de ochtend vorderde. Amsterdam spande de kroon, daarbij gesteund door de koersstijging van de dollar. Een reeks mooie bedrijfscijfers deed de rest.

De beleggers namen de afgelopen weken een adempauze in acht, onder meer door de aanslagen in Madrid en in het Midden-Oosten. Maar volgens beleggingsstrateeg Hemmo Hemmes van onderzoeksbureau Iris is er economisch gezien geen reden om bij de pakken neer te zitten.

,,Dat beleggers voorzichtig zijn is begrijpelijk, maar het onderliggende beeld is goed'', aldus Hemmes, die daarbij verwijst naar nieuwe macro-economische cijfers in de Verenigde Staten. Gisteren kwamen er gegevens naar buiten over de orderontvangst voor duurzame goederen in februari. Hoewel die van maand op maand tegenvielen, geven ze op jaarbasis een groei te zien.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen half twaalf 332,21 punten, 5,91 punten (1,8 procent) hoger ten opzichte van de slotstand van gisteren. Ook Frankfurt vond de weg omhoog (1,7 procent erbij). Parijs pakte 1,4 procent. Londen deed het zoals wel vaker iets rustiger aan met 0,8 procent winst. Dat Amsterdam de meeste winst boekte, was niet zo verwonderlijk. Het had te maken met de koersstijging van de dollar. De euro heeft terrein verloren omdat geruchten de ronde doen over een mogelijke renteverlaging. De Europese Centrale Bank gaf eerder deze week zelf voeding aan deze speculaties. ECB-president Jean-Claude Trichet verklaarde dat de bank de groeiramingen zal herzien als de consumentenbestedingen niet omhoog gaan. Daardoor kwam de euro uit op 1,2140 dollar. Een dag eerder was het slot van de Europese munt exact 1,22 dollar.

Verscheidene AEX-fondsen die profiteren van een duurdere dollar zagen hun koers tijdens de ochtendhandel dan ook stijgen. Kantoorartikelenfabrikant Buhrmann won 33 eurocent (4,7 procent) op 7,35 euro. Philips, dat een aanzienlijk deel van zijn omzet uit de VS haalt, ging er 0,63 euro op vooruit (2,8 procent), waardoor het aandeel 22,77 euro waard was. Tot de stijgers behoorden verder Ahold, ABN Amro en Aegon.

In de Amsterdamse Midkap-index viel het staalconcern Corus op, dat aankondigde zijn staalprijzen te gaan verhogen. Dat leverde een winst op van 7 procent op 0,61 euro.