Hof VS onderzoekt of `God' in eed van trouw mag

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft zich gisteren gebogen over de vraag of de toevoeging van de woorden `onder God' bij de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag een ongrondwettelijke vorm van steun aan religie door de overheid is. Miljoenen schoolgaande kinderen in de VS spreken voor aanvang van een lesdag de zin ,,Ik beloof trouw aan de vlag van de Verenigde Staten van Amerika en de republiek waarvoor hij staat, een natie onder God, ondeelbaar, met vrijheid en gerechtigheid voor allen'' uit.

De in de VS zeer gevoelige kwestie, die is aangeroerd door een atheïstische vader die bezwaar maakt tegen deze dagelijkse Pledge of Allegiance, is al behandeld in hoger beroep. Maar op die uitspraak van het negende Hof van Beroep in San Francisco, dat Michael Newdow in het gelijk stelde, is zeer verdeeld gereageerd.

Ook het Hooggerechtshof, dat de zaak vorig jaar heeft opgenomen en pas komende zomer uitspraak zal doen, leek zich pijnlijk bewust van de complexiteit van de kwestie. De opperrechters kwamen zoals gebruikelijk pas bijeen na de protocollaire aankondiging: `God save the United States and this Honorable Court' (God bescherm de Verenigde Staten en dit eerzame Hof). Het christendom is diep geworteld in het Amerikaanse openbare leven.

Extra aandacht trok ook het feit dat Newdow, een niet-praktiserende jurist, zelf pleidooi hield voor zijn zaak. Dat is erg ongebruikelijke in zaken die door het Hooggerechtshof worden opgenomen. Zijn betoog was dan ook uitgesproken persoonlijk. Zo zei Newdow: ,,Ik ben een atheïst. Ik geloof niet in god. [...] Iedere morgen op school dient mijn kind op te staan, met haar gezicht richting de [Amerikaanse] vlag en haar hand op haar hart en te zeggen dat haar vader ongelijk heeft'', zei hij. Een van de rechters, Theodore Olson, noemde de eed een weerspiegeling van het Amerikaanse erfgoed. ,,Het is de erkenning van de religieuze achtergrond van degenen die de grondwet hebben opgesteld [...] en [de erkenning van het feit] dat het recht van het volk een regering op te zetten [...] voortkomt uit religieuze overtuiging'', aldus Olson.

Die mening werd buiten het Hooggerechtshof onderschreven. Talloze demonstranten verkondigden luid de eed van trouw.

Saillant detail is dat het hof eerst nog moet uitzoeken of Newdow de zaak wel mag inbrengen omdat onduidelijk is of hij wel juridische bevoegdheid heeft over zijn dochter. Newdows ex-vrouw, een christen, heeft uitgesproken tegen de zaak.