GROOT-BRITTANNIË

Almeida

Wie de film Festen van Lars von Trier en Thomas Vinterberg heeft gezien, weet hoe ver deze Denen staan van het gelikte Hollywood. De met de hand bediende camera's leveren hoekige beelden op die sterk doen denken aan de home videos die menig vader maakt van het opgroeiende gezin. De intimiteit die zo ontstaat, maakte het verhaal van Festen des te schokkender. In het Almeida Theatre is Festen nu als toneelbewerking te zien, een productie van dramaturg David Eldridge, met Johnny Lee Miller (de ster uit Trainspotting) als de zoon die tijdens het feestmaal het gruwelijke geheim van zijn vader boven tafel wil hebben.

T/m 1 mei Festen in het Almeida Theatre, Londen, N1. 004420 7359 4404 & www.almeida.co.uk

Westwood

Vivienne Westwood, drijvende kracht achter de punk fashion in de jaren '70 en enfant terrible van de modewereld, behoort inmiddels tot het Britse fashion establishment. Supermodel Noami Cambell struikelde ooit op de catwalk over een van Westwoods hoge hakken, en onlangs lag een Australische toerist maandenlang met een beenbreuk in het ziekenhuis omdat zij Westwood-stappers van een vriendin paste. Het retrospectief in het Victoria & Albert Museum van Westwoods werk, met die gevaarlijk hoge schoenen als Leitmotif, is een ode aan een radicaal en revolutionair ontwerper die kleding met een lange houdbaarheid creëert.

Vanaf 1 april Vivienne Westwood in het Vistoria & Albert Museum, Londen. Dag 10-18u; wo 10-22u. 004420 7942 2502 & www.vam.ac.uk

En verder in Londen

Royal Academy of Arts: t/m 12 apr The Art of Philip Guston & t/m 18 apr Edouard Vuillard, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk; T/m 31 mei Cecil Beaton: Portraits in de National Portrait Gallery, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk; T/m 30 maart The Endgame van Samuel Beckett Albery Theatre, 0870 060 6621 (vanuit GB) www.the ambassadors.com/albery.