Gordel explosieven voor 100 shekel

Voor 100 shekel (18 euro) wilde de 14-jarige Palestijn Hussam Bilal Abdu zijn stad Nablus wel verruilen voor het paradijs met de 72 maagden. Hij moest daarvoor een gordel met explosieven aantrekken om die bij de Israëlische controlepost op de weg naar Jeruzalem te laten ontploffen. Zijn nerveuze gedrag, zijn te grote trui en onnatuurlijke lichaamsvorm maakten hem verdacht in de ogen van de soldaten van de Samaria-brigade, die na een tip extra alert waren. De soldaten doken weg achter de betonnen blokken en dwongen de jongen zich uit te kleden. Met een robot bezorgden ze hem een schaar waarmee hij het grijze corset met acht kilo explosieven van zijn lichaam moest knippen. Dat nam geruime tijd in beslag en de jongen schreeuwde dat hij bang was te sterven.

Het is de derde keer in tien dagen dat bij het checkpoint Huwara ten zuiden van Nablus een kind is gepakt met explosieven. Hussam, veel te klein voor zijn leeftijd, zat nog op de lagere school en was volgens zijn familie makkelijk manipuleerbaar. Zijn moeder, Tamam, leefde in de veronderstelling dat hij die ochtend naar school was gegaan. Zij had geen idee wie hem de explosieven had gegeven. ,,Dit is tegen ons geloof en degenen die verantwoordelijk zijn moeten gestraft worden'', aldus de moeder. De familie Abdu is redelijk welgesteld, want eigenaar van kruideniers- en cosmeticawinkels, en staat niet bekend als politiek actief.

Hussam vertelde tegen zijn Israëlische ondervragers en de media dat de leraar op school zo vaak had verteld over het paradijs met rivieren van honing en wijn en maagden dat hij was gaan verlangen naar dat ,,zoete leven''. Toen hij werd benaderd door de plaatselijke Aqsa-brigades, die hem vertelden dat de maagden ook seksueel voor hem klaarstonden, zei hij ja op de vraag of hij een ,,martelaar'' wilde worden.

Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties hebben het gebruiken van kinderen door de Aqsa-brigades veroordeeld als oorlogsmisdaad. Het Israëlische leger zegt dat opnieuw bewezen is dat de militaire controleposten onmisbaar zijn om Israël te verdedigen. Tijdens een bijeenkomst van de VN-mensenrechtenorganisatie, waar Israël scherp werd gekritiseerd, zorgde de Israëlische VN-ambassadeur voor een rechtstreekse videoverbinding met de commandant van de Samaria-brigade die het relaas deed van de verijdelde zelfmoordaanslag.