Geen puur water van Coca-Cola

,,'n Glas bronwater graag, ober.'' ,,Dat is dan 2,50 pond.'' Wie in Britse restaurants vermoedt dat hij voor omgerekend 3,74 euro inderdaad altijd bronwater krijgt, vergist zich lelijk. Een reeks horecabedrijven, waaronder prestigieuze Londense hotels, verkoopt gefilterd leidingwater als bron- of mineraalwater met een winstmarge van een paar duizend procent.

De poging van Coca-Cola hetzelfde in het groot te doen, is zojuist mislukt. Het bedrijf heeft de lancering van zijn ,,pure'' water Dasani in Europa voor onbepaalde tijd uitgesteld, nadat het gedwongen was een half miljoen flessen voor de Britse markt uit de handel te nemen, toen bleek dat het water was vervuild met een kankerverwekkende stof.

De naam Dasani, een succes op de Amerikaanse markt, suggereert volgens Coca-Cola ,,ontspanning, puurheid en aanzuivering''. De werkelijkheid is prozaïscher: het water komt uit de Theems en wordt ingenomen in Sidcup, een benedenstroomse voorstad van Londen. Het wordt gefilterd en daarna worden er mineralen, vooral calciumchloride, toegevoegd. In de mineralen zit ook het onschadelijke bromide, dat vervolgens in het kankerverwekkende bromaat verandert door ozon door het water te pompen. De hoeveelheid bromaat in de Britse partij Dasani bleek 10 microgram per liter te zijn, twee keer de wettelijke limiet.

Coca-Cola maakte er geen geheim van dat Dasani verdedeld Theemswater is (,,Onze bottelaars beginnen bij de plaatselijke waterleveranciers'', zegt de website), maar publiciteit daarover heeft het merk geen goed gedaan, vooral toen bekend werd dat Coca-Cola in de winkel 95 pence vraagt voor een halve liter die drie pence kost om te maken.

De bromaatcrisis heeft het merk volgens marktanalisten verder en mogelijk fataal beschadigd. ,,Het is nu geen goed moment om het op de markt te brengen'', aldus Coca-Cola. De Britse markt was bedoeld als voorloper van de zeker zo belangrijke watermarkten van Frankrijk en Duitsland.

    • Hans Steketee