DUITSLAND

Max Liebermann en Holland

In 1872 kwam hij voor het eerst naar Nederland. Sindsdien hield Max Liebermann elk jaar in ons land vakantie, vooral aan zee, waar de strandkorven, het geel van het zand en het grijs van de hemel hem mateloos fascineerden. Hier begon voor hem het schilderen in de open lucht, met een impressionistische streek en een open oog voor alledaagse dingen. Naast het landschap hield Liebermann ook de mensen vast: de pootjebadende badgasten en de nettenboetende vissersvrouwen, en, verder landinwaarts, de wevers, de boeren, de oude mannetjes en de kinderen in de weeshuizen.

T/m 23 mei in het Von der Heydt Museum, Turmhof 8, Wuppertal. Di-zo 11-18u, do tot 20u. Inl 0049-2025636231 of www.von-der-heydt-museum.de

Het landschap en de DDR

Landschapsschilderkunst: in de DDR vond men dat maar een kleinburgerlijke bezigheid. Daarom werd het genre amper gereglementeerd. Maar de staat hield het wel argwanend in de gaten. En het publiek maakte er toch weer iets politieks van, een aanval op al het officiële, een tegenwereld tot de heersende. Zo ervoer het de dromerige strandtaferelen van de op Usedom wonende schilder Otto Niemeyer als een afkeer van de naar daadkracht verlangende tijd. Àls schilders zich al aan landschappen waagden, dan moesten die kleurig, licht en optimistisch zijn. Dus vielen de duistere dalen van Karl Krug, die een tijd in Noorwegen woonde, bij de autoriteiten niet in de smaak. Een expositie in Frankfurt aan de Oder toont tevens werk van Doris Ziegler, Max Uhlig, Wolfgang Matheuer en bijna 40 anderen.

T/m 26 sept in de Rathaushalle van het Museum fúr Junge Kunst, Marktplatz 1. Di-zo 11-17u; Inl 0049-335535867 of www.museum-junge-kunst.de

En verder

Biennale für zeitgenössische Kunst t/m 28 april in Berlijn: www.berlinbiennale.de; Jongkind t/m 9 mei in het Wallraf-Richartz-Museum, Keulen: 0049- 22122122372.