Drie van alles

Het is snel gemaakt, dit pastagerecht met pijlstaartinktvis, ongeveer het enige zeegedierte dat nog niet uit een strooibusje gevoederd wordt. Wie het vervelend vindt inktvisjes schoon te maken, die kan er voor kiezen kleine pijlstaartinktvis reeds schoongemaakt te kopen op de vismarkt. Zorg wel dat er voldoende toefjes met tentakels en armen worden meegeleverd want die zijn het lekkerst. Of maak de inktvisjes zelf schoon, werkje van niks. Kop lostrekken, tentakels en armen vlak onder de ogen afsnijden, kop weggooien, mantel overlangs opensnijden en inhoud verwijderen, mantelvlees schoonspoelen. Klaar. Mantelvlees in reepjes snijden en grote toefjes met armen en tentakels halveren. Ook weer klaar. Spaghettini bijtgaar koken in kokend en gezouten water. Intussen het vliesje en de groene kern van de knoflook verwijderen en knoflook in stukjes snijden. Olie verhitten in een hapjespan, hierin al roerend de pijlstaartinktvis, bestrooid met wat zeezout, op halfhoog vuur bakken. Na 2-3 minuten knoflook en peterselie erbij en alles nog enkele minuten al roerend bakken op iets lager vuur. Pan afblussen met de wijn en alles verder laten smoren op laag vuur tot de spaghettini bijtgaar zijn. Proeven of de inktvisjes voldoende gezouten zijn en royaal zwarte peper erover malen. Pasta afgieten, aanhangend kookvocht grotendeels weg schudden en vochtige pasta bij de inktvisjes doen. Alles snel omscheppen samen met enkele eetlepels van het kookvocht om de pasta soepel te houden. Klaar. In voorverwarmde diepe borden serveren. Een gemengde salade als toespijs kan geen kwaad: Romaine in stukjes gescheurd, rauwe courgette, bleekselderij en zure appel in dunne waaiertjes, partjes mandarijn, gepelde walnoten en handje fijngesneden peterselie. Olijfolie en wijnazijn erover evenals grof Siciliaans zeezout en zwarte peper uit de molentjes. Klaar. Ach, het stelt allemaal niets voor dat koken, zo gebeurd. Lichtjaren beter dan pizza uit plastic.

Morgen: eend

    • Florine Boucher