Dochter van Philips later met resultaten

Philips-dochter Medquist heeft de publicatie van het jaarverslag moeten uitstellen. Aanleiding tot uit de vertraging is een onderzoek naar de manier waarop het bedrijf factureert. Het bedrijf weet op dit moment niet of het onderzoek zal leiden tot grote bijstellingen van winst en omzet. Medquist, voor 71 procent eigendom van Philips, kent een eigen beursnotering op de Amerikaanse Nasdaq.

Dit hebben de twee bedrijven vanochtend bekendgemaakt. President-commissaris bij Medquist is Jan Hommen, financieel bestuurder en tweede man bij Philips. Een zegsman van Philips benadrukt dat Medquist een ,,seperaat'' bedrijf is. ,,In het lopende onderzoek hebben zij de leiding.''

Eerder dit jaar werd naar aanleiding van een klacht van een werknemer een onderzoek ingesteld naar de factureringspraktijken bij Medquist, dat actief is op het gebied van digitalisering van medische dossiers. Vorige week ging het bedrijf er vanuit dat de publicatie alsnog voor 30 maart zou kunnen plaatsvinden, maar gisteren werd de beurstoezichthouder SEC geïnformeerd dat die termijn onhaalbaar is.

Philips nam vier jaar geleden een belang van 60 procent in Medquist, hetgeen destijds 1,4 miljard euro kostte. Het huidige belang van Philips (71 procent) is momenteel ruim 400 miljoen euro waard. In de eerste negen maanden van vorig jaar boekte Medquist een omzet van 369 miljoen dollar, waarop een nettowinst van 30 miljoen werd geboekt. Op de koers van Philips (plus 2,4 procent) leek het nieuws vanochtend geen enkel effect te hebben. Het uitstel was tijdens de handel in Medquist gisteren nog niet bekend.