BAM vervangt deel management

BAM, het grootste bouwconcern van Nederland, heeft de integratie met het eind 2002 overgenomen HBG aangegrepen om ongeveer eenderde van het management te vervangen. Een deel van de betrokkenen is ontslagen of vervroegd met pensioen gestuurd wegens zaken die te maken hebben met de bouwfraudeaffaire. Dat heeft bestuursvoorzitter Wim van Vonno van BAM vanmorgen gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers.

Hij wilde niet zeggen hoeveel mensen hij weggestuurd heeft wegens de bouwfraude. ,,We moesten toch integreren, we hebben van die gelegenheid gebruikgemaakt om mensen te benoemen die het beste passen in de nieuwe manier van werken in de bouw.'

Niet iedereen die betrokken was bij illegaal vooroverleg is overigens ontslagen. ,,Mensen hebben het wel gemerkt in hun bonus of gratificatie', aldus Van Vonno, die benadrukte dat BAM volgens hem nu volledig `schoon' is en dat BAM alle medewerking verleent aan het NMa-onderzoek naar de bouwfraude. ,,Wij hebben alle A4'tjes, kladjes en lijsten met afspraken die we hebben kunnen vinden, ingeleverd bij de NMa en de komende weken leveren we de laatste restjes in.'

BAM deed als enige grote bouwer voorspellingen voor de resultaten van het lopende jaar. BAM verwacht dat de omzet dit jaar zal dalen tot 7 miljard euro, 11 procent minder dan in 2003. Dat is onder meer het gevolg van de verkoop van de baggerdivisie aan baggeraar Van Oord, de matige instroom van nieuwe, grote infrastructuurprojecten en moeilijke omstandigheden op de bouw- en vastgoedmarkt.

De winst vóór boetes van de mededingingsautoriteit NMa en eventuele schade uit andere juridische procedures, zal dit jaar tussen de 75 en 85 miljoen euro liggen, voorspelt BAM. Dat is ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar, toen BAM een nettowinst vóór boetes boekte van 83,4 miljoen euro. Na de NMa-boete van 27,4 miljoen euro voor deelname aan de bouwfraude bedroeg de winst 56 miljoen euro, tegen 46,7 miljoen in 2002. De cijfers van BAM zijn niet goed vergelijkbaar met die van het jaar ervoor omdat het bedrijf uit Bunnik in de tussentijd concurrent HBG heeft overgenomen en daardoor in omvang verdubbelde.

De omzet van BAM steeg door de overname van 3,6 tot 7,8 miljard euro. Zonder die overname daalde de omzet met 5,6 procent, waarvan 2,6 procentpunt door valuta-effecten en 3 procentpunt autonoom. BAM gaat voortaan ook kwartaalcijfers publiceren.

Gerectificeerd

Bouwer

In het bericht BAM vervangt deel management (25 maart, pagina 17) staat dat BAM als enige grote bouwer voorspellingen deed voor de resultaten van het lopende jaar. Dat is onjuist. Branchegenoot Heijmans liet 11 maart weten voor 2004 een `belangrijk lagere' nettowinst te verwachten.