Arsenal morele winnaar in Europese derby

Arsenal en Chelsea kozen gisteravond in een heuse Champions-Leaguederby voor een tactisch schaakspel. De eerste van de twee duels eindigde daardoor in een 1-1 gelijkspel.

De nummers één (Arsenal) en twee (Chelsea) van de Premier League maakten op Stamford Bridge de hoge verwachtingen niet waar. Voorzichtig werd gemanoeuvreerd om nog niet te veel risico's te nemen. Kort na rust brak Chelsea de wedstrijd open dankzij een doelpunt van de IJslander Eider Gudjohnson. De voormalige PSV-speler profiteerde van ondoortastend optreden van doelmnan Lehmann, waarna hij de bal vanuit een moeilijke hoek knap in het doel schoot.

De treffer maakte de wedstrijd levendiger, totdat Arsenal zes minuten na het openingsdoelpunt tegen scoorde. De Fransman Robert Pires zorgde met een kopbal voor het tegendoelpunt, hetgeen in het huidige knock-outsysteem wegens het dubbel tellen bij een gelijke stand van belang kan zijn. Daarmee raakte de wedstrijd tevens `op slot'.

Arsenal stapte als de morele winnaar van het veld, mede omdat het tegen Chelsea wederom ongeslagen was gebleven. In de Premier League heeft de ploeg van de Franse trainer Arsène Wenger al 29 opeenvolgende wedstrijden niet verloren. De laatste nederlaag tegen Chelsea stamt van vijf jaar geleden.

De Nederlandse inbreng bleef beperkt tot een flets optreden van Dennis Bergkamp, die voor het eerst in ruim een jaar weer een uitwedstrijd in de Champions League speelde. Zijn vliegangst voorkwam dat. Nu kon hij met de spelerbus naar een uitduel. Hij werd in de 72ste minuut vervangen door de Braziliaan Gilberto. Het is de vraag of Dennis Bergkamp volgend seizoen nog voor Arsenal uitkomt. Zijn populariteit en kwaliteiten zijn onomstreden, maar coach Wenger vraagt zich af of zijn club het contract van een bijna 35-jarige spits wel moet verlengen. Als dat niet gebeurt zet Bergkamp hoogstwaarschijnlijk een punt achter zijn mooie loopbaan.

Bij Chelsea zal een andere Nederlander zeker proberen weg te komen, maar nog niet om te stoppen. Dat is verdediger Mario Melchiot, die de laatste vier minuten mocht meespelen. Jerrel Hasselbaink bekeek de wedstrijd licht geblesseerd vanaf de tribune.

In stadion San Bernabeu had Real Madrid tegen Monaco wat goed te maken na twee smadelijke nederlagen tegen Real Zaragoza (beker) en Atletico Bilbao (competitie). De `Koninklijke' kon weer beschikken over spits Ronaldo, die door een dijbeenblessure twee weken niet kon spelen.

Real Madrid was in de eerste helft veel aan de bal, maar Monaco hield makkelijk stand. Twee minuten voor de rust toonde Monaco de defensieve kwetsbaarheid van Real Madrid aan. Uit een onoverzichtelijke situatie voor het doel scoorde verdediger Sébastien Squillaci verrassend van dichtbij, 0-1.

Na de pauze speelde Real Madrid in een hoger tempo. Het offensief leidde snel tot de gelijkmaker van verdediger Iván Helguera. Monaco dreigde vervolgens onder de voet te worden gelopen. Na de treffer van Zinedine Zidane in de rebound van een schot van Luís Figo versierde Ronaldo een strafschop. Figo schoot de bal tegen de vuisten van doelman Flavio Roma, maar kon met het hoofd toch nog toeslaan, 3-1.

Met een karakteristieke actie bracht Ronaldo zelf 4-1 op zijn naam. Dankzij uitgerekend de van Real Madrid gehuurde Fernando Morientes kwam Monaco terug tot 4-2 en is de return over twee weken nog geen formaliteit.