Actie N-Koreaanse vluchtelingen

De Zuid-Koreaanse regering gaat berichten na dat Noord-Koreaanse vluchtelingen in kampen in China in hongerstaking zijn om repatriëring te voorkomen. Dit heeft de Zuid-Koreaanse minister van Hereniging, Jeong Se-hyun, vandaag gezegd.

Volgens een Zuid-Koreaanse actiegroep zijn zeker honderd Noord-Koreaanse vluchtelingen in twee Chinese kampen aan de grens met Noord-Korea al geruime tijd in hongerstaking. Zeven van hen zijn al twintig dagen in hongerstaking, aldus de Commissie voor Hulp aan Noord-Koreaanse Vluchtelingen (CNKR). Het aantal dat meedoet ,,groeit elke dag''.

China moet ,,gedetineerde Noord-Koreaanse vluchtelingen humaan behandelen'', zei minister Jeong vandaag. Gedwongen repatriëring naar Noord-Korea is een ,,schending van humanitaire principes'', meent Jeong. Hij beloofde dat zijn regering ,,al het mogelijke'' zal doen, indien de Noord-Koreanen naar Zuid-Korea zouden willen komen. Noord-Koreaanse vluchtelingen wacht na repatriëring een zwaar lot in eigen land, zoals verbanning naar werkkampen.

Om hongersnood en onderdrukking te ontkomen zijn veel Noord-Koreanen de grens met China over gevlucht. China erkent de vluchtelingen niet en stuurt ze terug. Veel vluchtelingen in China leven daarom ondergronds. Hun precieze aantal niet bekend. Schattingen van hulporganisaties komen uit op een aantal van maximaal 300.000. Een aantal van hen probeert aan de problemen in China te ontkomen door asiel te zoeken in een ambassade of verder te trekken naar landen als Mongolië, Vietnam of Thailand.

De kampen van de hongerstakers liggen volgens de CNKR in Tumen en Rongjing in China. Er zouden respectievelijk 260 en 110 vluchtelingen worden vastgehouden. Chinese bewakers mishandelen de hongerstakers, stelt CNKR. Het comité eist dat China vervolging en repatriëring van de vluchtelingen stopt, dat de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN, Lubbers, toegang tot de vluchtelingen eist en dat Seoul zich inzet de hongerstakers naar Zuid-Korea te halen.