Zakenvrouw met hart voor het levenslied

Of ze even `verrast' in de camera wil kijken. Of ze een glas champagne wil vasthouden, voor de foto. En dan die tientallen handen die ze moet schudden. De kersverse Zakenvrouw van het Jaar stond maandagavond, na haar uitverkiezing, middenin de belangstelling en probeerde alle verzoekjes tegelijk te honoreren. Mariëtte Barnhoorn (51) is erg gelukkig dat ze uitverkoren is. ,,Het is een prestigieuze prijs.''

Barnhoorn is directeur van de Luba Groep, een uitzendorganisatie met 280 medewerkers. Het bedrijf, waar ze deels eigenaresse van is, heeft 65 vestigingen, vooral in het westen en zuiden van het land. De thuisbasis is Leiden, waar het bedrijf in 1968 begon met het uitzenden van studenten. In 1986 kwam Barnhoorn bij Luba werken. Daarvoor had ze verschillende baantjes. Ze begon op haar negentiende als receptioniste bij een hotel nadat ze voortijdig was gestopt met de lerarenopleiding Engels. Ambitie had ze in die tijd nauwelijks. ,,Werken moest vooral leuk zijn.''

Een cruciaal punt in haar carrière noemt ze het moment dat ze te maken kreeg met computers. ,,Dat was zo nieuw dat ik besloot me daarop te storten. Toen kwam ik erachter dat ik leidinggevende en commerciële kwaliteiten had.'' Niet lang daarna kwam ze bij het nog kleine Luba Uitzend Buro terecht, waar ze computertrainingen gaf aan personeel en uitzendkrachten. Na verschillende functies binnen het bedrijf werd ze in 2002 algemeen directeur.

Ad Feitsma werkte als directeur marketing veel met Barnhoorn samen. Volgens hem heeft ze een grote rol gespeeld in de professionalisering van Luba. Afspraken zijn bij haar keihard en daardoor valt er soms ,,moeilijk met haar te dealen. Bij haar voorganger kwam je er nog wel onderuit als je vertelde waarom iets niet gelukt was. Maar zij houdt mensen aan hun afspraken.''

Haar voorganger Rob Mantel was nauw betrokken bij de oprichting van Luba. Barnhoorn en hij hadden jarenlang een relatie, tot hij vorige maand overleed. ,,Heel bizar'' is het voor Barnhoorn dat hij niet meer bij de prijsuitreiking kan zijn. Volgens haar was het binnen het bedrijf geen punt dat ze een stel waren. ,,Veel mensen wisten het niet eens.''

Barnhoorn denkt dat de keuze van de jury op haar is gevallen wegens haar ,,solide carrière-opbouw'' en vele nevenactiviteiten. Zo zit ze onder meer in de jury van het Leids Festival van het Levenslied, dat wordt georganiseerd door Tjeerd Scheffer, directeur van VVV Holland Rijnland. Hij kent Barnhoorn al jaren. Het was een verrassing toen het stel ,,gek van het levenslied bleek te zijn''. Luba werd hoofdsponsor van het festival.

Scheffer vertelt dat Barnhoorn graag in de kroeg zit, wanneer de voorronden van het festival daar plaatsvinden. ,,Mariëtte is een wereldvrouw, die tussen het gewone volk prima gedijt.'' In de jury is ze streng doch rechtvaardig. Aan kandidaten die hun uitvoering niet op orde hebben, maakt ze ,,fijntjes, maar nadrukkelijk'' duidelijk dat ze niet goed genoeg zijn. Scheffer: ,,Ze wekt geen valse verwachtingen bij mensen.''

,,Toen het geduld werd uitgedeeld, stond jij achteraan'', zei Rob Mantel altijd tegen haar, vertelt Barnhoorn. Volgens Scheffer komt dat doordat er zoveel vaart in haar zit. ,,Als anderen die niet hebben, kan ze ongeduldig zijn.'' Volgens Ad Feitsma ,,weet ze inmiddels dat ze anderen tijd moet gunnen''.

Barnhoorn noemt het deels Mantels verdienste dat het bij Luba voor vrouwen niet moeilijker is om aan de top te komen dan voor mannen. Een glazen plafond heeft ze naar eigen zeggen nooit hoeven doorbreken. Volgens Feitsma is Barnhoorn ,,misschien niet het prototype van een vrouw''. Uiterst zakelijk noemt hij haar. Barnhoorn vindt het belangrijk dat vrouwen hun nek uitsteken. Niet wachten tot iemand je vraagt werkzaamheden op je te nemen, luidt haar advies.

Feitsma ziet haar niet snel vertrekken bij de Luba Groep. ,,Ze heeft haar ziel en zaligheid aan Luba verbonden.'' Volgens hem komt dat door haar relatie met Mantel en doordat ze het bedrijf groot heeft helpen maken. Hij denkt dat haar voornaamste ambitie is om van Luba ,,een mooie tent te maken en dat zo te houden''.

    • Elske Schouten