Verlept, verlopen en typsy

Slonziger dan ooit, zuchtend en steunend, baant Edina zich een weg door haar Londense glitterbestaan. Ze is nu weliswaar op drastische wijze van een bruin tintje voorzien, maar dat maakt het alleen nog maar erger. Emma Brunton, die als ex-Spice Girl een beroep komt doen op haar public relations-expertise, scheldt haar zelfs uit voor ,,een zwetende vreetzak met de kleur van een ouwemannenscrotum'' – al klinkt dat in het Engels nog net iets kernachtiger.

Ook in de vijfde serie van Absolutely fabulous, die vanaf vanavond door de VPRO wordt uitgezonden, zijn de verhoudingen niet veranderd. Edina, oftewel Eddy, slooft zich af om haar vinger op de kloppende pols van de tijdgeest te blijven houden. En nog steeds wordt ze vergezeld door de styliste Patsy, die veel meer glamour uitstraalt, maar verder niet wezenlijk van haar vriendin verschilt: verlept, bijna verlopen en tamelijk typsy.

Nog één keer waagde Jennifer Saunders (alias Edina) zich aan het schrijven van een nieuwe serie. Het zal waarschijnlijk de laatste zijn. In elke aflevering is wederom een min of meer bekende Brit te gast. Bij andere series betekent zo'n kunstgreep meestal, dat er met de bestaande personages niet genoeg nieuwe verwikkelingen meer te verzinnen vallen. Men ziet het vaak: als de inspiratie begint te verflauwen, moet de boel door coryfeeën van buiten nieuw leven worden ingeblazen. Maar daarvan is bij Absolutely fabulous geen sprake. Integendeel: in een serie over de handel in roem horen die bekende Britten erbij. In deze eerste aflevering weet Emma Brunton trouwens heel geloofwaardig zichzelf te spelen.

De enige die aanvankelijk nog ontbreekt is Eddy's tienerdochter Saffy – met haar misprijzende blik op de eeuwige strijd van die twee vrouwen tegen hun leeftijd. Saffy keert pas aan het eind van de eerste aflevering terug met schokkend nieuws, dat hier niet wordt onthuld. Maar we begrijpen meteen dat dat in de volgende zeven afleveringen voor heel wat nieuwe chaos zal zorgen.

En wederom roept AbFab de vraag op of vrouwen elkaar genadelozer (en daarom grappiger) bejegenen dan mannen. Of is het alleen maar het schrijftalent van Jennifer Saunders, waardoor die indruk wordt gewekt?

Absolutely fabulous, VPRO, Ned.3, 20.27-21.02u.

    • Henk van Gelder