Turnster Wammes stopt

Gabriëlla Wammes stopt met turnen. De 18-jarige gymnaste van Pro Patria uit Zoetermeer, gespecialiseerd op brug en vloer, heeft last van een zogeheten `aanlegstoornis' in haar rug, die haar het sporten op topniveau onmogelijk maakt. Doorgaan met topsport zou tot een medisch probleem kunnen leiden.

In overleg met haar coach Frank Louter en het medisch team van de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU) is nog een aangepast trainingsschema voor haar opgesteld. Gebleken is echter dat de belasting voor topsportniveau medisch niet langer verantwoord is. Eerder haakten Renske Endel en Rikst Valentijn al af.

Wammes maakte de laatste jaren furore als turnster. Ze zat in de ploeg die bij de wereldkampioenschappen in Gent (2001) de vijfde plaats haalde. Twee jaar geleden won ze met de Nederlandse ploeg in het Griekse Patras de zilveren medaille bij de Europese kampioenschappen .

Maandag werd al bekend dat Nederlands beste turnster ooit, Verona van de Leur, niet actief zal zijn bij de Olympische Spelen, komende zomer in Athene. Ook zij heeft last van fysieke ongemakken. Het is nog onduidelijk wie Nederland wel zal vertegenwoordigen in Griekenland. Nederland heeft twee plaatsen in Athene, maar tot nu toe heeft alleen Suzanne Harmes een nominatie.