Trichet ongeduldig over herstel economie

De Europese Centrale Bank (ECB) kan gedwongen worden zijn prognoses voor de economische groei in het eurogebied te verlagen als de consumentenbestedingen niet aantrekken.

Dit heeft de president van de ECB, Jean-Claude Trichet, gezegd in een vraaggesprek met het Duitse Handelsblatt. ,,Als onze verwachtingen voor een hogere conumptie door huishoudens en de binnenlandse vraag niet uitkomen, dan zulen we onze progoses dienovereenkomstig aanpassen,'' zei Trichet.

Op de financiële markten regaeerden handelaren vanmorgen op de uitspraak door de kortetermijnrentes op euro's naar beneden te drukken. De zesmaandsrente op de geldmarkt kwam daarbij onder de 2 procent terecht. Het officiële rentetarief voor daggeld van de ECB is 2 procent. De indruk dat Trichet de markt zou kunnen voorbereiden op een renteverlaging werd versterkt door de nadruk van de centrale bankier op het wankele consumentenvertrouwen in het eurogebied. ,,Het consumentenvertrouwen is op dit moment niet noodzakelijk op het niveau dat kan worden gerechtvaardigd door de economische `fundamentals''', aldus Trichet.

Analisten reageerden vanmorgen op de waarden van Trichet met de veronderstelling dat de ECB er alsnog voor kan kiezen de rente te verlagen vanaf het huidige niveau van 2 procent. Of dat op de ECB-vergadering van volgende week donderdag gebeurt, werd echter betwijfeld. Daarvoor zouden Trichets bewoordingen nog niet sterk genoeg zijn.

Het persbureau Bloomberg zei vanmorgen dat nog vertrouwelijke ramingen van de ECB over de economische groei nu uitgaan van 1,5 procent in 2004 en 2,4 procent in 2005, bij een inflatie die in beide jaren ver onder de 2 procent blijft.