Tombs

Rocket From The Tombs was van 1975 tot 2002 een der beroemdste bands zonder officiële release. Na wat oefenruimte-opnames en een paar optredens spleet de band uit Cleveland uit elkaar in twee andere legendes, Pere Ubu en de Dead Boys. Eeuwig zonde, want merkwaardig genoeg werkte de explosieve mix van artpunk en garagerock wonderwel, juist dankzij de onverenigbare karakters van de bandleden, die ervoor zorgden dat de Tombs de meest dwarse, pretentieuze, psychotische, en bovenal gepijnigd klinkende punkrock maakte die er te vinden was. Twee jaar geleden verschenen alle oude oefenruimteopnames plus de best beluisterbare liveopnames op The Day The Earth Met The Rocket From The Tombs en een klassieker kon worden bijgezet. Het succes van deze plaat verleidde oud-leden tot een reünietour en een greatest hits opname: Rocket Redux. En zo worden de klassiekers van libertijnse punkers verkracht door de routine van de reüniemuzikant. Het authentieke geweld is verdwenen en legendarische rockriffs zijn verwaterd tot tijdverdrijfdeuntjes.

Rocket From The Tombs, Rocket Redux; Glitterhause/Munich

    • Nanne Tepper